Premiera muzikala Veronika Deseniška na Starem gradu Celje (foto, video)


DSCN0463 (Kopiraj)V torek zvečer se je na Starem gradu Celje odvijala slovenska zgodba o Romeu in Juliji, po besedah naših ustvarjalcev drugi največji slovenski ep. V zavetju celjskega gradu se je namreč odvijal muzikal Veronika Deseniška.

Glasbeni spektakel o najvznemerljivejši legendi Celjskih grofov je v prizmo glasbe in plesa ujel zgodbo o tem, kako je Friderik II. Celjski po smrti Veronike Deseniške mesto Celje zgradil kot spomenik njuni ljubezni.

Tragično ljubezensko zgodbo je uglasbil mladi celjski skladatelj Leon Firšt, v osrednjih igralskih vlogal pa so naravnost blesteli Eva Černe (Veronika), Klemen Bunderla(Friderik II.), Željka Predojević (Elizabeta Frankopanska), Marjan Bunič (Herman II.),  Srđan Milovanović (Jošt), Tjaša Hrovat (Nuna) in Boštjan Korošec (Trgovec).

DSCN0360 (Kopiraj)

DSCN0409 (Kopiraj) V zgodbi izpod peresa znanega pisca, novinarja in igralca Janeza Usenika, ki sledi podatkom iz zgodovinskih učbenikov, a si dovoli vso svobodo, ki je potrebna za pripoved čudovite zgodbe, spremljamo v zakonu nesrečnega Friderika II. Celjskega, ki na oddaljenih Desenicah po naključju sreča Veroniko in do nje takoj začuti simpatijo.

Njegova žena Elizabeta Frankopanska Veroniko kot svojo spletično vzame s seboj na Celjski grad, a se stvari na dvoru zapletejo, ko preprosta, a karizmatična nižja plemkinja popolnoma prevzame Friderika. Po sumljivi smrti Elizabete, ki razbesni njeno družino, s katero je celjski grof Herman II. že tako v napetih odnosih, pa se Celjani znajdejo na robu vojne in nobena od rešitev, ki se ponujajo, ni dobra za Veroniko in Friderika …

Pod režisersko taktirko Marka Plantana je edinstvena ljubezenska zgodba, ki je za vedno zaznamovala knežje mesto, obiskovalce popeljala v obdobje 15. stoletja. Veronika Deseniška je žrtvovala svoje življenje kot kazen za njeno iskreno in čisto ljubezen, zaradi česar je še danes zapisana v slovenskih srcih. Veronikina ljubezen je skozi izjemen vokal Eve Černe z vsako skladbo pridobivala na moči, iskrenosti in prepričljivosti, da se je brez dvoma dotaknila src obiskovalcev Starega gradu.

DSCN0442 (Kopiraj)

DSCN0458 (Kopiraj)DSCN0457 (Kopiraj)Srednjeveško zgodbo so še dodatno izpopolnile 3D video projekcije na notranjem obzidju Starega gradu Celje, ki so obiskovalce muzikala popeljale vse od celjskega gradu do Desenic in muzikalu vdihnile poseben čar. Za to je še dodatno poskrbelo vreme, ki je tragično ljubezen Veronike in Friderika pospremilo z grmenjem, ob Veronikini zgodbi pa je še samo nebo zajokalo.

Zaradi tega ne preseneča, da se je muzikal dotaknil in povsem navdušil vse obiskovalce. Resnična zgodba, ki je bila v preteklosti pogosto navdih literaratom, bi morala biti tudi danes v poduk o tem, kaj v življenju resnično šteje. In kaj se lahko naših src dotakne bolj, kot glasba? Ravno zaradi tega so lahko ustvarjalci in obiskovalci zares začutili srednjeveško zgodbo, ki bo v knežjem mestu živela večno.

Ne spreglejte bogate fotogalerije in video prispevka s premiere muzikala Veronika Deseniška, v kolikor ste zamudili premiero, pa si lahko edinstveno zgodbo Veronike Deseniške ogledate še ob naslednjih terminih:

četrtek, 7. 7. ob 21:00 | Stari grad Celje | PREMIERA II V zasedbi: Biba Novak, Klemen Bunderla, Matija Bizjan, Maša Tiselj, Nives Mikulin, Matic Zakonjšek, Jaka Mihelač

petek, 8. 7. ob 21:00 | Stari grad Celje | V zasedbi: Eva Černe, Klemen Bunderla, Marjan Bunič,  Željka Predojević, Tjaša Hrovat, Srđan Milovanović, Boštjan Korošec

ponedeljek, 11. 7. ob 21:00 | Stari grad Celje | V zasedbi: Eva Černe, Klemen Bunderla, Matija Bizjan, Željka Predojević, Tjaša Hrovat, Srđan Milovanović, Boštjan Korošec

sobota, 16. 7. ob 21:00 | Grad Sevnica | V zasedbi: Biba Novak, Srđan Milovanović, Matija Bizjan, Nives Mikulin, Mihael Strniša, Maša Tiselj, Jaka Mihelač [simpleviewer width=100% height=700 id=1010]

 

Tina Ožvald