Premiera poletne masterclass delavnice Commedie dell'arte pri Vodnem stolpu Celje (foto, video)


kolaz (Kopiraj) Med 11. in 23. avgustom 2014 je v Celju potekala masterclass delavnica Commedie dell’arte, ki je bila organizirana na pobudo Mattea Spiazzija, Jake Andreja Vojevca in Kristiana Koželja. Kreativni trio je skupaj ustvarjal že lani in sicer na masterclass delavnici Commedie dell’arte, ki je potekala v sklopu Etno Histerie.

Produkcija je potekala v okviru Celjskega literarnega društva in KUD Špital za prjatle, projektu pa se je pridružilo kar nekaj partnerskih organizacij – Zavod Celeia Celje, Celjski mladinski center, Slovensko ljudsko gledališče Celje ter Društvo za glasbeno gledališče Slovenije.

Ker je bila delavnica že od samega začetka zamišljena kot intenzivni produkcijski masterclass, so imeli pri prijavi prednost bodisi akademsko izobraženi igralci ali pa igralci z veliko odrskimi izkušnjami in tehtnimi referencami.

Izmed vseh prijavljenih so tako skrbno izbrali 8 igralk in igralcev, ki so pod mentorstvom Mattea Spiazzija 12 dni po 8 ur na dan v dvoranah Celjskega doma spoznavali tradicijo, izvore, tehniko igre z masko ter gibalne in glasovne značilnosti likov commedie dell’arte ter ustvarjali končno predstavo, ki so jo v soboto zvečer premierno predstavili celjskemu občinstvu pri Vodnem stolpu.

jpeg (Kopiraj)

DSCN4594 (Kopiraj)DSCN4689 (Kopiraj)Lilo je kot iz škafa, a vendar so obiskovalci, željni komedije, prostor pred Špitalom za prjatle napolnili vse do zadnjega kotička. To dejstvo pa sploh ne preseneča, saj je predel pred Vodnim stolpom skozi vso predstavo pokal po šivih od smeha. Kako ne bi, saj vendar pravijo, da je Commedia dell’arte vedno polna presenečenj in smeha.

Mladi igralci, ki so povsem samostojno napisali besedilo predstave, so v tem primeru vzeli zgodbo o Romeu in Juliji ter jo interpretirali na drugačen, sprooščen in zabaven način, ki zdržuje vse zakonitosti interpretacije, ritma in giba Commedie dell’arte. Preko igre so tako prikazali neuslišane ljubezni, spletke požrešnih oblastnikov, pretkane služabnike, namišljene junake, pohotne starce in nasploh življenje.

Mlada igralska zasedba, ki jo sestavljajo Luka Piletič, Valentina Plaskan, Živa Stojanovič, Miha Bezeljak, Kristian Koželj, Žiga Čamernik, Elena Husu in Jaka Andrej Vojevec so tako zopet dokazali, da je v teh turobnih časih smeh najboljše zdravilo, ki prežene slabo voljo in celo dež.

V primeru, da ste predstavo zamudili, vas 1. septembra zopet vabimo v Špital za prjatle, kjer bo ob 20. uri potekala ponovitev predstave poletne masterclass delavnice Commedie dell’arte. Do takrat pa se naužijte nekaj utrinkov iz samega dogajanja v spodnji fotogaleriji in video posnetku.

 

[simpleviewer width=100% height=700 id=659]

F/T/V: Tina Ožvald

polsi-kino-metropol