Premiera predstave “Nora Nora” v KUD “Zarja” Trnovlje – Celje (foto, video)


“Moški ubijemo hitro, ženske pa ubijajo počasi in v svojo zabavo.” To je le eden izmed citatov iz gledališke predstave “Nora Nora”, ki jo je mlada gledališka zasedba minuli petek premierno uprizorila na odrskih deskah KUD “Zarja” Trnovlje – Celje. “Nora Nora” je novodobno dramsko besedilo Evalda Flisarja, ki v ospredje postavlja odnose med moškim in žensko ter kaže na zdolgočasenost sodobnih parov.

Igralci Neža Strenčan, Žiga Medvešek, Teodora Kordiš in Alen Mastnak se v okviru Flisarjeve drame znajdejo v ljubezenskem večkotniku, ki jih po številnih zapletih na koncu pripelje na začetni položaj, tako da se njihov življenjski krogotok ves čas ponavlja.

Imena likov izhajajo iz Ibsenove drame Nora (Hiša lutk) v upanju, da umetnost ne posnema življenja. V predstavi je izjemno močan simbolni diskurz, kar se kaže tako pri rabi jezika, kot tudi na ravni samih dejanj. Tako so tudi dialogi zelo čustveno nabiti, kar dramo le še bolj aktualizira, saj so se spori včasih reševali z nasiljem, danes pa z besedo.

Igralska zasedba je popolnoma navdušila polno dvorano KUD “Zarja” Trnovlje – Celje, katere predsednik Uroš Rošer je ob zaključku predstave še posebej izpostavil trud in talent mladih igralcev ter delo Tomaža Krajnca, ki se je v okviru predstave “Nora Nora” prvič znašel v vlogi režiserja ter svoje poslanstvo tudi uspešno opravil.

Tudi sicer je KUD “Zarja” z novodobno predstavo napravil velik korak naprej, saj so se tokrat izkazali z drugačno, bolj drzno igro ter humornimi vložki, ki niso nikogar pustili hladnega.

KUD “Zarja” Trnovlje – Celje tako uspešno nadaljuje s sezono 2012/2013, znotraj katere si trenutno lahko ogledate še predstave “Mala nočna muzika ali Goli pianist,” “Limonada Slovenica” in “Mali strah Bav Bav”.

Ljubitelji gledališča naj bi naslednjo premiero dočakali maja, ko bodo kulturniki uprizorili komedijo “Krmčarica Mirandolina”, do takrat pa bodo redno na sporedu tudi preostale predstave iz repertoarja ter številne druge aktivnosti društva.

V spodnjem video prispevku si lahko ogledate kratke izseke iz predstave “Nora Nora” ter pogovor z Urošem Rošerjem, predsednikom KUD “Zarja”, o sami premieri teh o aktivnostih društva, pestro petkovo dogajanje pa lahko zajamete tudi v fotogaleriji.

[simpleviewer width=100% height=700 id=327]

F/T/V: Tina Ožvald