Premierna uprizoritev drame "Blazinec" v KUD "Zarja" Trnovlje – Celje (foto, video)


Režiser Tomaž Krajnc
Režiser Tomaž Krajnc

V petek zvečer je v KUD “Zarja” Trnovlje – Celje potekala premierna uprizoritev drame Blazinec, ki občinstva ni pustila ravnodušnega. Medgeneracijska predstava, ki je potekala pod režisersko taktirko Tomaža Krajnca, je namreč na surov način s ščepcem humorja opozarjala na družbene probleme, ki se odvijajo tako za štirimi stenami številnih domov, kot tudi na samem vrhu oblasti.

Blazinec je sodobna drama, ki se dogaja v “eni kurčevi totalitarni diktaturi”, kot jo poimenuje eden izmed likov v zgodbi.  Dogajanje je postavljeno v sobo za zaslišanje na policijski postaji, kamor zaradi umorov otrok, ki so se zgodili v mestu, ločeno pripeljejo nič hudega slutečega pisatelja Katuriana in njegovega umsko zaostalega brata Michala. Detektiva Tupolski in Ariel se med zasliševanjem psihično in fizično izživljata nad pisateljem, da bi od njega pridobila potrebne informacije za rešitev primera. Vsi umori, ki so se zgodili, so do potankosti enaki kot v njegovih zgodbah, zaradi česar velja za glavnega osumljenca.

Predstava Blazinec
Predstava Blazinec
Igralska zasedba drame Blazinec
Igralska zasedba drame Blazinec

 

Alen Mastnak kot pisatelj Katurian
Alen Mastnak kot pisatelj Katurian

Igralska zasedba, ki jo sestavljajo Alen Mastnak, Živko Čekovnik, Žiga Medvešek, Nejc Jezernik, Polonca Rošer in Niko Korenjak, je odlično in čustveno prikazala okrutno zgodbo o mučenju otrok, ki pa je po sami formi mnogo več, kot le to. Zgodba se dotika otroštva posameznikov, ki so podvrženi različnim zlorabam in posledice, ki jih takšno otroštvo pusti v dušah zlorabljenih otrok in odziv oblasti na to dogajanje, saj je zloraba znotraj družine še vedno tabu tema. Iz zgodbe lahko tako potegnemo številne vzporednice z današnjo družbo in težavami, v katerih se utaplja.

Ravno zaradi tega je dramsko delo Blazinec toliko bolj kvalitetno, saj opozarja na družbeno problematiko, ki se tiče vsakega izmed nas, vendar si pred njo zakrivamo oči. Prav to bi moralo biti glavno poslanstvo gledališča kot medija. Blazinec kot umetniško delo je občinstvu tako ponudil dodatno vrednost in se dotaknil prav vsakega posameznika. KUD “Zarja” Trnovlje – Celje  je s predstavo dokazal, da se lahko kot ljubiteljsko gledališče pomerijo tudi s profesionalnimi gledališči in ne dvomimo, da bo Blazinec v prostore gledališča KUD “Zarja” Trnovlje – Celje  pripeljal še mnogo obiskovalcev.

V primeru, da ste premiero zamudili, vas vljudno vabimo k ogledu fotogalerije in video posnetka iz samega dogodka.

[simpleviewer width=100% height=700 id=729]

F/T/V: Tina Ožvald

polsi-blazinec-klik