Preminula Manca Košir pred filmskimi kamerami zadnjič v izdelku celjskega režiserja


Včeraj je Slovenijo obšla vest, da je v 77. letu umrla publicistka in nekdanja univerzitetna profesorica Manca Košir, ki je sprva zaslovela kot filmska igralka in fotomodel.

Med ostalim je bila plodovita piska in je veliko prispevala k širjenju bralne kulture. Navdihovale so je teme kot so življenje in ljubezen, pa tudi človekovo minevanje. Aktivno je sodelovala z društvom Hospic. Kot predavateljica se je ukvarjala tudi z etiko v novinarstvu. Na to temo je spregovorila tudi v svoji zadnji filmski vlogi, ki jo je odigrala v mladinskem filmu, Vloga za Emo, celjskega režiserja Alana Pavšarja.

Med pogovorom s tragično preminulo Laro Safran, ki je sicer intervjuvala Tino Gorenjak, se je fikciji pojavila ravno Manca Košir in povedala trpko resnico: “Množični mediji v sodobni družbi res igrajo zelo pomembno vlogo. Zato morajo biti uredniki in novinarji etično odgovorni. So pa mediji tako “zlimani” s kapitalom, da ni več prostora za veliko svobode, ustvarjalnosti. Če bi mediji prikazovali pozitivne podobe, pozitivne zgodbe, vam zagotavljam, da bi bil svet drugačen in kmalu veliko boljši.”

Na omenjeni kader je opozoril celjski estradnik Iztok Gartner:

Manca Košir na temo ljubezni :

Poklon ji je namenil tudi celjski umetnik Bori Zupančič: