Razstava iz Celja v Torontu (foto)


4

Te dni v Serbian Heritage Galery v Torontu razstavljajo likovna dela na papirju srbskih, slovenskih in kanadskih umetnikov iz zasebne kolekcije Mihaila Lišanina iz Štor pri Celju.

2
Igralec in slikar Michael Close, umetnostna zgodovinarka Menka Close, novinarka Zolen Jolene, Mihailo Lišanin, Haleh Seyed in Reza Pourbazzaz (prijatelji iz Irana )

Gre za grafike in slike ki so nastale v prejšnjem stoletju in so sestavni del kolekcije Mihaila Lišanina.

Med drugimi, na razstavi predstavlja likovna dela akademskih slikarjev iz Slovenije Karela Zelenka rojenega 1925 v Celju in Klementine Golija iz Kranja: iz Srbije Miroslava Jovančića in Petzra Šadija, Subotica, Marte Kiš Buterer, Novi Sad, Miloša Todorovića, Beograd, Emila Sfere, Pančevo in iz Kanade slike dizajnera, igralca in slikarja Michaela Closa, Toronto, kateri je dvakrat v organizaciji Mihaila Lišanin razstavljal v Celju 2002 in 2005.

To je bila 280 razstava Mihaila Lišanina v 34 ti državi na vseh kontinentih. Do leta 2018 je predvsem razstavljal likovna dela mladih, nagrajencev Mednarodnih razpisov katere je skupaj vodil z revijo Likovni svet, katere je od leta 1995 tudi ustanovitelj in urednik.

Zdaj ob grafikah nastalih na sedemnajstih grafičnih delavnicah v Celju na temo »Zgodovina in arhitektura Celja« kjer je sodelovalo okrog 60 umetnikov iz 16 držav razstavlja po svetu tudi ostala likovna dela eminentnih umetnikov iz svoje privatne kolekcije.

1
Ceremonial otvoritve razstave v Serbian Heritage Gallery Toronto, Kanada

Mednarodno grafično delavnico je ustanovil leta 2002, likovna dela za svojo kolekcijo zbira od leta 1990 in obsega likovna dela iz avtorjev iz 36 držav.

Naslednje tri razstave bo odprl v Moskvi novembra, katere bodo odprte ob proslavi 20 let prve razstave v Moskvi in življenjskem jubileju, 70 letnici Mihaila Lišanina.

Posebno presenečenje, je bil prihod na otvoritev sedaj študentke Mahte Esmailpour, nagrajenke iz Teherana, Iran, ki je leta 2006, kot 6 letna deklica bila na podelitvi priznanj razpisa Likovnega sveta v Celju. Zdaj bo Mihailo Lišanin nekaj dni gost iranske družine v Torontu.

3
Z leve Ivan Dimić, trener sportov na vodi, Mihailo Lišanin, Milan Kojić gostinec in Vladimir Stjepanović, direktor Serbian Heritage Gallery Toronto