S Pokrajinskim muzejem Celje na Rifniku spoznavali njegovo bogato zgodovino


V okviru Tedna zdravega mesta so v Šentjurju v soboto pripravili pohod na bližnjo vzpetino Rifnik, za predstavitev njegove zgodovine in voden ogled tamkajšnjega  𝐀𝐫𝐡𝐞𝐨𝐥𝐨𝐬̌𝐤𝐞𝐠𝐚 𝐩𝐚𝐫𝐤𝐚 pa zaprosili Pokrajinski muzej Celje. 

Krasna sončna sobota je privabila številne domačine, kot tudi precej pohodnikov iz drugih občin. Pohodnike je po parku vodila arheologinja iz Pokrajinskega muzeja, dr. Maja Bausovac.

Pohodnike je na Rifnik spremljal Mirko Čander, lokalni vodnik in oseba, ki Rifnik pozna skoraj do drevesa natančno. Razložil je že nekaj zgodovine mogočnega hriba, ki se dviga nad Šentjurjem, kot tudi zdravilne in energijske točke.

Foto: Kvirina Martina Zupanc (klik za povečavo)

Na vrhu je pohodnike sprejela višja kustosinja Pokrajinskega muzeja Celje dr. Maja Bausovac, ki je razložila, da je bil Rifnik bolj ali manj neprekinjeno poseljen skozi vsa pomembnejša zgodovinska obdobja. Navdušila je s številnimi presunljivimi odkritji, med drugim tudi to, da so arheologi v narteksu, delu cerkve odkrili sarkofag z okostjema starejše ženske in mlajšega moškega.

Na najvišji točki hriba so ostanki zgodnjekrščanske cerkve s preprosto pravokotno zasnovo. (foto: Kvirina Martina Zupanc)

Rifnik, ki je bil poseljen že vse od mlajše kamene dobe, je sedaj preurejen v arheološki park na mestu največje poznoantične naselbine na Slovenskem. Arheološki park je odprt vse leto.

Najdbe si je mogoče  ogledati v Muzejski zbirki Rifnik in njegovi zakladi, ki se nahaja v Zgornjem trgu v Šentjurju.