S projekcijo poetičnih videev in koncertom sklenjena tretja izdaja festivala Izrekanja (foto)


S projekcijo poetičnih videev udeležencev delavnice pod mentorskim vodstvom Andreje Kranjec in koncertom skupine Hamlet Express so v soboto, 29. avgusta 2020, sklenili tretjo izdajo festivala Izrekanja, ki se je letos ob naraščajočih mejah, omejitvah in prepadih ter ob izginjanju dialoga v družbi, kjer glavno besedo prevzemajo hujskači z vseh svetovnonazorskih ekstremov, odpirala v brezmejnost.

Iz vsem znanih razlogov so morali organizatorji del programa preseliti na splet, vseeno pa so uspeli izpeljati tri večere v živo, na katerih so zapolnili prostor lapidarija do omejitev, ki jih predpisujejo oblastne strukture.

“Posebej ponosni smo na dejstvo, da nam ni bilo treba sklepati kompromisov pri kvaliteti, tako da je festival ostal zvest svojemu karakterju, ki je med drugim usmerjen v iskanje in predstavitev vrhunskih avtorjev in izvajalcev, kar je še posebej pomembno v časih, ko vsesplošna profanacija na široko in brezsramno vdira tudi na pesniške dogodke in manifestacije,” so zapisali ustvarjalci festivala Izrekanja.

Trije večeri v živo

Velik poudarek so letošnja Izrekanja dala prehajanju mej med poezijo in odrskim dejanjem oziroma dogodkom. Preplet poezije in odrskega nastopa je zaznamoval skoraj vse večere, ki so odsevali še eno ključnih značilnosti festivala: odpiranje (pesniškega) prostora mladim.

Uvodni večer festivala je prinesel 10 mladih celjskih avtoric in avtorjev, ki so svojo ustvarjalno moč združili v skupni zbirki In zemlja je vibrirala kakor živo telo. Na izvirnem, unikatnem odrskem dogodku smo slišali poezijo Lare Gobec, Nike Gradišek, Staše Klovar Rupnik, Ajde Kostevc, Klavdije Košec, Tilna Letnerja, Aljaža Primožiča, Ize Robavs, Aline Špan in Lane Vincelj. Dogodek je režiral nekdanji dijak GCC Aljaž Primožič, lanskoletni prejemnik Župančičeve frulice in letošnji lavreat natečaja za malo Veroniko. Ta večer so združili s projektom Brezmejno/Grenzenlos, ki je ob letu avstrijsko-slovenskega prijateljstva povezal Festival Izrekanja, Avstrijski kulturni forum in Gimnazijo Celje-Center. V sklopu projekta smo predstavili tudi poezijo dveh mladih avstrijskih pesnic Victorie Schwab in Etumu Mavie Schoster v prevodu Tine Pepper.

Na večeru je nastopil tudi letošnji osrednji gost festivala, imenitni graški pesnik in urednik legendarne revije manuskripte, Andreas Unterweger. Zaključek večera je pripadel skupini študentov jazza na Kunstuniversität Graz, zbrani v zasedbi Benjamin Foris Sextet. Dogodek je potekal pod pokroviteljstvom Avstrijskega kulturnega foruma.

Drugi večer se je prepletala poezija, glasba in odrsko umetnost. Obetavna mlada slovenska igralka, članica igralskega ansambla Gledališča Celje, Beti Strgar, je besedilo svoje magistrske predstave z naslovom Pišem pismo, tebi v veliki meri oprla na (sodobno) slovensko poezijo. V glasbeno-pisemskem prepletu se protagonistka poslavlja od svoje ljubezni. Juan Ramón Jiménez, španski pesnik in nobelovec, je v verze preoblekel pripoved o oslu Sivčku, ki je postal ponotranjeni portret umetnika in njegovega pogleda na svet. Hiša kulture Celje na festivalski oder prihaja z glasbeno-poetično predstavo Sivček in jaz (uglasbil Mario Castelnuovo Tedesco), ki jo bosta izvedla kitarist Aljaž Cvirn in dramski igralec Renato Janček.

Zadnji večer, v soboto, 29. avgusta, je uvedla projekcija poetičnih videev, ki so jih v štirih dneh ustvarili mladi celjski pesniki in pesnice na delavnici pod mentorskim vodstvom slovenske videastke Andreje Kranjec.

Zaključek festivala je pripadel v glasbo preoblečeni poeziji Andraža Poliča in zasedbi Hamlet Express – skupini, ki jo je ustanovil prav pesnik, skladatelj in kitarist Andraž Polič (1972) in je posnela in objavila pet albumov, kjer se v »chanson fuziji« izvirno preigravajo avtorska besedila od ulične do visoke poezije. Novodobni šanson, ki nagovarja tako s tišino puščavske zamaknjenosti kot z mestnim hrupom betonske džungle.

Veliko ponudil tudi spletni program

Peter Semolič je v tem letu pri LUD Literatura izdal svojo najnovejšo pesniško zbirko Robovi, ki jo je predstavil spletnem pogovoru z umetniškim vodjem festivala Kristianom Koželjem. Posnetek je dostopen tukaj.

Dr. Robert Simonišek je svojo najnovejšo pesniško zbirko, ki je izšla letos pri Mladinski knjigi, naslovil Kar dopuščajo čuti. V spletnem pogovoru sta se poezije med njenimi platnicami dotaknila z dr. Zoranom Pevcem. Posnetek je dostopen tukaj.

Polona Rodič je mlada pesnica, ki je v zbirki Sestradana (Mohorjeva družba, 2019) na pretresljiv način predstavila svoj spopad z anoreksijo. V spletnem pogovoru sta skozi verze krmarila s Kristianom Koželjem. Posnetek je dostopen tukaj.

Izrekanja tudi z delavnicami

Tudi letos so Izrekanja ostala zvesta pesniškim delavnicam za mlade. V sklopu festivala so izvedli dve. Prvo, enodnevno pesniško delavnico je vodil priznani avstrijski pesnik in urednik iz Graza ter osrednji gost festivala, Andreas Unterweger. Drugo, štiridnevno delavnico videopoezije pa slovenska videistka in intermedijska umetnica Andreja Kranjec. Na njej so mladi spoznali, kako na podlagi izbrane pesmi napisati scenarij, posneti video z mobilnim telefonom in ga z uporabo osnovnih računalniških orodij zmontirati, posneti zvok in ga izvoziti v končno obliko.

Izrekanja že pogledujejo po letu 2021

Festival Izrekanja 2021 že kaže svoje obrise, zgodil se bo med 25. in 29. avgustom 2021. V srcu festivala ostajajo mladi, ki jim želijo še bolj odpreti prostor. Ob ugodnejši zdravstveni in finančni sliki, letos so se namreč umaknili tako rekoč vsi zasebni podporniki festivala, želijo poglobiti mednarodno razsežnost festivala in odpreti nova poglavja, s katerimi bo festival prinesel še trajnejšo in oprijemljivejšo dediščino.

“Predvsem pa želimo ohraniti festivalski prostor v njegovi živosti, kot polje brezmejne svobode in kreativnega procesa, ki poezije ne zapira v slonokoščeni stolp provincialnih gala prireditev z obveznimi trepljanji po ramenih v imenu preživelih tradicij, ampak jo želimo z vso njeno vitalnostjo in močjo nagovora izpustiti v prostor, na ulice in trge, domove, naročja in srca obiskovalcev in gostov našega festivala,” so še zapisali organizatorji.

foto: Lea Remic Valenti in Robi Valenti (LR Photography)