S slovesnosti ob 30-letnici UTŽO Celje: družbo plemenitijo na subtilen, neviden, a nujno potreben način


Pred dnevi je minilo 30 let od uradnega začetka delovanja Univerze za tretje življenjsko obdobje, ki deluje v okviru Osrednje knjižnice Celje.

Okroglo obletnico so v ponedeljek zvečer obeležili s svečanim dogodkom v Celjskem domu, katerega gost je bil nekdanji predsednik republike, Borut Pahor.

Župan MO Celje Matija Kovač je pobudnici ustanovitve celjske UTŽO, 94-letni Boženi Orožen, podelil županovo priznanje.

Da bodo vrata knjižnice vedno odprta vsem, ki želijo svoje življenje bogatiti tudi v šestdesetih, sedemdesetih, osemdesetih ali devetdesetih letih svojega življenja, je v slavnostnem govoru med drugim poudarila direktorica Osrednje knjižnice Celje, Polonca Bajc Napret. 

V Celjskem domu so včeraj obeležili tri desetletja delovanja Univerze za tretje življenjsko obdobje, ki je oblika neformalnega izobraževanja starejših odraslih in ena najobsežnejših dejavnosti, ki jih izvaja Osrednja knjižnica Celje.

11. aprila 1994 se je namreč v knjižničnih prostorih prvič zbrala skupina upokojencev in začela z rednimi domoznanskimi srečanji, ki trajajo še danes.

Umetnostna zgodovinarka Milena Kožuh je leta 1994 upokojeno vodjo domoznanskega oddelka, Boženo Orožen, vzpodbudila, da bi se tudi v Celju ustanovila Univerza za tretje življenjsko obdobje. In res se je.

Orožnova je prosila za dovoljenje za uporabo Levstikove sobe takratnega direktorja Janka Germadnika, ki bi se uporabljala za namen ponedeljkovih domoznanskih predavanj. Te ponedeljke pri U3O ohranjajo še danes.

Vir foto: FB profil Osrednje knjižnice Celje

Uvodoma je voditeljica Neža Prah Seničar predstavila zgodovino UTŽO in navedla pomembne osebnosti delovanja univerze v tem obdobju, katerim so v zahvalo poklonili rožico. Nato sta zbrane nagovorila župan Mestne občine Celje, Matija Kovač in direktorica Osrednje knjižnice Celje, Polona Bajc Napret.

“Naj bo Univerza za tretje življenjsko obdobje v Celju srečevališče vseh, ki želijo užiti življenje v polnosti še nadaljnjih trideset in več let”
Direktorica Osrednje knjižnice Celje, Polonca Bajc Napret (vir foto: FB Osr. knjižnice CE)

Direktorica knjižnice je v svojem nagovoru poudarila pomen trajnega izobraževanja v življenju posameznikov in skupnosti, ki šele počasi prodira v kolektivno zavest. Izpostavila je, da napovedi za evropsko družbo niso najbolj optimistične: “ob naraščajoči življenjski dobi in hkratni stagnaciji oziroma upadu novih rojstev, se bodo povečevali tudi izzivi starajoče se družbe – od zdravstvenih do socialnih,” je dejala.

V njihovi knjižnici se zavedajo, da družbe ne sestavljajo le procesi, ki ji prinašajo neposredno, oprijemljivo, materialno korist, temveč v enaki ali še večji meri vse in vsi, ki jo plemenitijo na subtilen, neviden a nujno potreben način. Takšnih stvari po besedah Bajc Napretove ne moremo postaviti na polico, jih zamenjati za denar ali druga materialna sredstva.“Pa vendar družba, ki jih ne postavlja v svoje središče, nujno začne usihati in počasi, a zanesljivo odmre,” je dejala.

Vir foto: FB profil Osrednje knjižnice Celje

Sledil je pogovor z gostom večera, nekdanjim predsednikom republike Borutom Pahorjem, ki ga je vodil igralec in pesnik Kristian Koželj. Pahor je spregovoril o svoji knjigi Zmaga je začetek, pa tudi svojih začetkih pred 30 leti, kako gleda na starejše prebivalstvo in pomen izobraževanja starejših.

Prireditev je s svojimi nastopi popestrila pevka Nuška Drašček, ki je prepevala že na slovesnosti ob 20-letnici UTŽO Celje.

Po dogodku je sledilo prijetno druženje s pogostitvijo.

Skupinska fotografija (vir: FB profil Osrednje knjižnice Celje)

Preberite še:

30 let od ustanovitve celjske univerze za tretje življenjsko obdobje