Savinjčani beremo 2014: seznam knjig je prebralo več kot 200 Savinjčanov


Carter_4apr06_04.tifAkcija Savinjčani beremo 2013/14 je zaključena. Letos je bralo več kot 200 odraslih, lansko leto napr. malo manj kot 100. Rdeča nit tokratne »bralne značke za odrasle« je bila beseda »midva«, zato sta zaključni večer ljubiteljev brane besede smiselno zaokrožila pevca zasedbe Mi2.

Vsak mi je najprej midva.

Letošnja rdeča nit branja je bila dvojina. Kot so organizatorji zapisali v nagovoru bralcem, je v izbranih knjigah za letošnjo bralno značko nešteto vznemirljivih in nepozabnih dvojin, rekoč “vsak mi je najprej midva”.

Na zaključni slovesnosti v Domu II. slovenskega tabora Žalec so si zbrani  bralci najprej ogledali daljši video, v katerem so svoje občutke, spomine in vtise o knjižnicah podali župani občin Savinjske doline.

Savinjcani_beremo3Besedo so delili tudi z nekaterimi priznanimi ustvarjalci na področju kulture, med njimi so bili pesnica Neža Maurer, katere rojstna hiša na Polzeli čaka temeljito prenovo, pa Marko Repnik, ki bdi nad vso kulturno dejavnostjo v Žalcu in slikar ter grafik Rudi Španzel.

Večer sta z recitali in odpetimi pesmimi popestrila pevca zasedbe MI2.

Bralna značka za odrasle? Zakaj pa ne!

Čeprav se zdi ideja bralne značke za odrasle na prvi pogled nekoliko smešna, je našla svoj smisel in potrditev. Bralci preberejo toliko knjig s seznama, kolikor jim to dopuščajo vse vsakdanje obveznosti. Nato po želji svoja občutja in vtise strnejo v verze, obnove, eseje.

Z inovativnim pristopom želi žalska knjižnica in njene enote po Savinjski dolini v svoje vrste privabiti čim več odraslih bralcev. Ne le tistih, ki med počitnicami berejo zgolj prozo, ampak ljudi, ki so zahtevnejši in želijo v roke vzeti manj komercialne romane, če hočete.

Savinjcani_beremo2Tako je bilo v letošnjem naboru precej knjig domačih ustvarjalcev, doma tudi iz Savinjske doline. Če že razmišljate, katere naslove vzeti letos na dopust, vam “žalske” ideje ponujamo tukaj.

Očitno je projekt dobro zaživel. Dvakratnik lanske udeležbe kaže, da Savinjčani branje promovirajo pri svojih sorodnikih, znancih in tako pridno povečujejo obisk knjižnic po Savinjski dolini.

Medtem pa te že pripravljajo seznam knjig za prihodnje leto.

 

 

T&F: Š. Kumer