ŠHVU Celje: Švicarski vrt za promocijo sonaravne hortikulture (foto in video)


Sredi tedna so v parku Šole za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje odprli prvi Švicarski vrt pri nas. Slednji je nastal v okviru projekta “V sonaravni vrt po znanje in spretnosti”, ki je del projekta Carski vrt in je sofinanciran s sredstvi Švicarskega prispevka. Nastanek vrta je plod sodelovanja švicarskih in slovenskih strokovnjakov.

Projekt je promocija sonaravne hortikulture, izmenjave znanj s področja kulture urejanja vrtov dveh narodov, poudarek pa je na učnih in tematskih vrtovih in trajnem sodelovanju v stroki. S projektom želijo prikazati primer dobre prakse naravnega sistema v mestnem okolju, ki služi blaginji ljudi ter spodbujanju raznolikosti rastlinskih in živalskih vrst. Obenem so z dogodkom na Šoli za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje obeležili 40. obletnico odprtja prve razstave v parku.
Carski vrt je projekt, v katerem je sonaravni vrt v središču pozornosti. V njem bivajo rastline, živali in ljudje. Namenjen je igri, učenju, druženju, izmenjavi znanj vseh generacij. S portalom Carski vrt bi radi pokazali, da so tudi sonaravno urejeni vrtovi v mestnem okolju lepi. Zelene površine in vrtovi so lahko moderne urbane oaze in hkrati blizu naravi. V urbanem okolju Šole za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje so zgradili sonaravni Švicarski vrt in v njegovem spodbudnem učnem okolju bodo izvajali delavnice, namenjene učencem, dijakom, učiteljem, vrtnarjem in obiskovalcem. Posledično pa bodo v Švici zgradili Slovenski vrt.
Slavnostni trak sta prerezala vodja projekta Mojca Sodin in švicarski veleposlanik Robert Reich.
Na Šoli za hortikulturo in vizualne umetnosti s pridobitvijo želijo med drugim predstaviti projekt švicarskega vrta, ki je nastal znotraj Slovensko-švicarskega programa za zmanjševanje gospodarskih in socialnih razlik v razširjeni Evropski uniji. ŠHVU Celje je prva naredila korak k čezmejnem sodelovanju s Švico na področju hortikulture. Na konferenci, ki je potekala pred uradnim odprtjem, so predstavili tudi vsebina okrogle mize, ki so je pripravili s slovenskimi in švicarskimi strokovnjaki s področja sonaravnega vrtnarjenja.

Na odprtju, ki so ga kulturno oblikovali dijaki ŠHVU Celje, so prisotne nagovorili njegova ekscelenca gospod Robert Reich, veleposlanik iz Švice, mag. Renata Zupanc-Grom, vodja sektorja za SŠ na MIZKŠ, g. Elido Bandelj, CPI RS, mag. Sonja Zajc, ZŠRS, enota Celje, mag. Darja Turk, podžupanja Mestne občine Celje, g. Rafael Hrustel, v.d. direktorja ŠHVU Celje, staroste slovenskega cvetličarstva in vrtnarstva ga. Irena Rojc in g. Drago Jančič ter g. Andreas Kopp, predstavnik Švice. Po uradnem delu, nagovorih in pozdravih, je sledilo odprtje Švicarskega vrta v parku.

Dogodka so se udeležili številni visoki gostje iz Slovenije in Švice.

Dogodek, namenjen srečanju in predstavitvi vseh generacij cvetličarjev in vrtnarjev, predstavitvi projekta Carski vrt, izmenjavi izkušenj in promociji stroke, je zaznamovala tudi okrogla miza z delovnim naslovom “V sonaravni vrt po znanje in spretnosti”. Na okrogli mizi so sodelovali številni strokovnjaki: Andreas Koop, Rolf Zumbrunn, Andreas Wyss-Hopfer, partnerji iz Švice, Borut Benedejčič, Tomaž Čufer in Igor Škerbot iz Slovenije.

Vse do nedelje, 30. septembra, bodo potekali vodeni ogledi po razstavnih prostorih, kjer se predstavljajo slovenski vrtnarji in cvetličarji, ogledali pa si boste seveda lahko tudi Švicarski vrt.

Pred kamero smo povabili Rafaela Hrustela, v.d. ravnatelja ŠHVU, Nado Reberšek Natek, ravnateljico VSŠ in Mojco Sodin, vodjo projekta, ki so nam zaupali več podrobnosti v zvezi s projektom in dogajanjem na ŠHVU Celje. Vabljeni pa tudi k ogledu galerije fotografij, ki smo jih posneli na odprtju.

[simpleviewer width=100% height=700 id=256]

v/t/f: eH