Skladba iz muzikala Veronika Deseniška predlagana za himno Celja


Na včerajšnji seji Mestnega sveta Mestne občine Celje je eden od svetnikov, Matevž Vuga iz Stranke modernega centra, vložil pobudo za uvedbo himne Celja, ki je doslej sploh ni imelo.

Predlagal je zaključno skladbo iz muzikala Veronika Deseniška, ki po njegovem: “Izkazuje vse glasbene kvalitete, ki so potrebne – je spevna, hitro zapomljiva, odločnega karakterja in pompozno orkestrirana, besedilo pa prebivalcem mesta pripisuje solidarnost, samostojnost in odločnost ter se besedno poigrava z značilnimi zvezdami iz celjskega grba. Pravzaprav ne govori zgolj o Celju nekoč in danes, temveč, še pomembneje, o Celju, kakršnega si želimo.”

Glasbo za muzikal je napisal Celjan Leon Firšt, ki velja za enega najprodornejših slovenskih skladateljev in je tudi prejemnik Prešernove nagrade Univerze v Ljubljani, kakor tudi kristalnega celjskega grba ter zmagovalec nekaterih največjih svetovnih skladateljskih tekmovanj. Besedilo je prispeval pisec muzikalov in novinar medijske hiše POP TV Janez Usenik.

Skladbo v predstavi izvajata Eva Černe in Klemen Bunderla, ki ga bo sicer na letošnjih predstavah na celjskem gradu 28. in 29. junija nadomestil Srđan Milovanović.

Himna bi se po predlogu glasila:

Mesto svetlih luči, ponosnih ljudi
mesto dela, plemenitosti,
tisočletja vtkane vanj.
Lepota sveta tu je doma
naj se vedno svetijo
nad tem mestom zvezde pogumnih sanj.
 
Ko kdaj noč se spusti
dvigni oči
proti nebu, tam poišči si
najsvetlejše zvezde tri.
Nad Celjem žare
v njih še žive
zgodbe iz nekdanjih dni in nam kažejo pot do prihodnosti.
*foto: Matjaž Očko