Skulptura v krožišču kot tehnični dosežek in primer ohranjanja spomina na tradicijo


Pogled na zmaja tik pred zaključkom postavitve; foto: Darja Kamplet

Sredi junija so mimoidoči in mimovozeči v novem krožišču v Kozjem lahko uzrli markantno skulpturo, ki povezuje simbol Kozjega, kakor tudi krajevno tradicijo.

Gre za skulpturo zmaja, ki je izdelana iz čistega 10 mm kristalnega stekla, ki s svojo barvo in odsevi prikazuje lepoto bližnjega “Bister grabna” in širše naravno okolje Kozjanskega.

Zmaj je visok 4 metre in tehta 12 ton; foto: Artlinia

Impresivne dimenzije projekta

Skulptura je visoka več kot 4 metre, njena masa pa znaša približno 12 ton, kar dodatno poudarja njeno monumentalnost, občutek moči in prisotnosti. S takimi dimenzijami pri vsem skupaj ne gre samo za umetniški izdelek, temveč tudi za tehnično dovršenost.

Po besedah avtorja skulpture, Mitje Lukanca, nas: “Ta izjemen projekt popelje na potovanje skozi čas. Združuje bogato zgodovino steklarstva z močjo simbolike in z ustvarjalnostjo oblikovanja vzpostavi most med preteklostjo in sodobnostjo, hkrati pa spodbuja ohranjanje in negovanje dediščine.”

Kolaž iz delavnice; foto: Artlinia

Natančno izdelani detajli namreč sledijo tekočim linijam stekla, ki so kot nežne plastnice narave, ki objemajo skulpturo. Po njegovem ta oblikovalski pristop ustvarja videz moči, elegance in harmonije, obenem pa izraža spoštovanje do spretnosti steklarjev v preteklosti.

Projekt je zahteval veliko ročnega dela, spretnosti in predanosti, da so dosegli končni rezultat.

Zmajeve plasti v delavnici in na poti iz nje; foto: Artlinia

V večmesečni projekt je bila vpeta celotna ekipa Artlinie glass studia z idejnim vodjem Mitjo Lukancem in zunanjimi strokovnjaki.

Več kot 1000 kosov ročno obdelanega stekla

Skupaj je bilo uporabljenih več kot 1250 kosov ročno obdelanega stekla. Proces dela je bil zahteven in obsežen. Vsak kos stekla je bil skrbno izbran in natančno oblikovan, da se je prilegal celotni kompoziciji zmaja.

Med nameščanjem zmajeve glave; foto: Artlinia

Ročno rezanje je zahtevalo natančnost in spretnost, da so bili doseženi želeni detajli. Z brušenjem so zagotovili gladke površine, s poliranjem pa poudarili čistost stekla in estetsko privlačnost. Pri nastajanju skulpture je bilo potrebno paziti na vsak posamezen kos stekla, da so se steklene plasti pravilno prilegale skupaj in tvorile celovito podobo. Za dosego trdne povezave med kosi stekla je bila ključna temeljitost in doslednost pri izvajanju lepilnega postopka.

Zmaj nastopa kot varuh vsega dobrega, simbol moči, poguma in modrosti, in predstavlja tudi prispodobo tukajšnjega prebivalstva, ki nosi v sebi enake atribute.

Vse skupaj lahko poimenujemo tudi odo tradiciji steklarstva na Kozjanskem.

Dodana vrednost novega prebivalca Kozjega

Zadnje faze postavljanja skulpture; foto: Artlinia

Skulptura zmaja je še posebej čarobna ponoči. Njena osvetlitev, ki je skrbno načrtovana, poudarja konture skulpture in ji daje življenje tudi v temi. Zmajevo telo obdano s svetili ustvarja čudovito atmosfero in vibracijo. Svetloba se nežno preliva skozi kristalno steklo in omogoča da zaživi še bolj intenzivno. Tako skulptura postane ne le dnevna atrakcija, temveč tudi nočni biser.

Občudovanje te izvirne skulpture opazovalca vabi v svet preteklosti, simbolike in estetike.

“Ko se ozrete v tekoče linije in prefinjene detajle skulpture, lahko začutite moč, ki jo nosi zmaj. Njegovo masivno telo, mogočne peruti, izraziti detajli in bleščeča kristalna struktura pritegnejo vaš pogled in vam omogočajo, da se potopite v njegovo zgodbo. Zmajev pogled, usmerjen proti Bistremu grabnu, vam odkriva povezavo z legendarno zgodbo kraja in spoštovanje do naravnega okolja,” zaključi Lukanc.