Slavnostni koncert ob začetku prireditev Poletje v Celju, knežjem mestu 2011 (video)


V sredo, 1. junija 2011 se je s slavnostnim koncertom pričel sklop prireditev Poletje v Celju, knežjem mestu 2011. Otvoritveni koncert je nosil naslov Glasba na vodi, izvedel ga je Simfonični orkester Hiše kulture Celje pod dirigentskim vodstvom Simona Dvoršaka.

Nestanovitno vreme je botrovalo odločitvi organizatorjev, da se koncert prestavi v Narodni dom Celje, s čimer so bili poslušalci prikrajšani za svež zrak in prijeten razgled, ki bi ga bili deležni v lapidariju na Savinjskem nabrežju, skoraj zagotovo pa so bili deležni kvalitetnejšega zvoka. Kar je navsezadnje najpomembnejše. Vstop je bil prost, obiskovalci so dvorano Narodnega doma napolnili skorajda do zadnjega kotička.

Poslušali smo čudovito glasbo Mozarta, Haydna, Beethovna in Mahlerja, kot solist na violončelu pa se je orkestru pridružil Miloš Mlejnik, eden vodilnih slovenskih glasbenih umetnikov. Avstrijski skladatelj in dirigent Gustav Mahler je svojo poklicno pot sicer pričel v Ljubljani, maja letos pa je minilo 100 let od njegove smrti. Koncet Glasba na vodi je bil tako posvečen njemu, prav tako pa tudi 560. obletnici knežjega mesta.

Častni pokrovitelj koncerta je bil njegova ekscelenca dr. Erwin Kubesch, veleposlanik Republike Avstrije v Sloveniji.

Vabimo vas k ogledu krajšega nagovora župana Mestne občine Celje, Bojana Šrota, ter k poslušanju kratkih utrinkov s koncerta.

V prihodnjih dneh, natančneje vse do konca avgusta, bodo v organizaciji Hiše kulture Celje in zavoda Celeia Celje, potekale številne kulturne prireditve z viškom sredi avgusta na Starem gradu, kjer bodo pripravili dvodnevno srednjeveško prireditev. Prireditve bomo spremljali tudi na celje.info.

f/v/t: Katja Goluh