SLG Celje vstopilo v pester december s premiero komedije Moški brlog (foto, video)


Moški brlog prepriča s stereotipno obarvanim humorjem in surovo iskrenostjo.
Moški brlog prepriča s stereotipno obarvanim humorjem in surovo iskrenostjo.

V petek je tudi SLG Celje vstopilo v veseli december in obiskovalcem postreglo z obilico smeha in veselja. Premierno so namreč uprizorili komedijo avtorja Kristofa Magnussona Moški brlog v režiji Sandyja Lopičića.

Moški brlog – “To je edini kraj, kjer smo dedci lahko sami!”

Nobena skrivnost ni, da moški sovražijo šoping. V predstavi Moški brlog so nas Vojko Belšak, Damjan M. Trbovc, Andrej Murenc in Tarek Rashid popeljali čez vsako mučno minuto sobotnih šopingov v ženski družbi. To so izvedli s preprosto lahkotnostjo, skozi katero tudi najbolj tipičnim stereotipom v bitki med spoloma niso ostali dolžni.

Ni hujšega kot soboto zabiti v nakupovalnem centru, spremljati ženo in jo spodbujati pri njenih nakupih. Ji svetovati, kateri odtenek bluze ali hlač naj si kupi, ali naj se odloči za čevlje z zaponko ali brez. Zato se trije prijatelji vsako soboto izmuznejo svojim ženam in si najdejo zatočišče v kleti nakupovalnega centra, svoj brlog, kjer se počutijo varne in lahko počnejo »moške« stvari, medtem ko žene šopingirajo do nezavesti. Njihovi »moški« opravki so poležavanje na kavču, pitje piva, spremljanje nogometa in pritoževanje nad ženami. V moški idili jih zmoti gasilec, ki jim najprej pojasni, da vse, kar počnejo, ni dovoljeno, potem pa se jim tudi sam hitro pridruži. Skozi njihove zabavne in zafrkantske pogovore se razkrije, da so vse prej kot zadovoljni s svojimi življenji in sami s seboj.

moski-brlog-8

Karizmatična moška igralska zasedba tako počasi in s precejšnjo mero humorja odkriva globoko plast bolečine, ki se izraža skozi njihovo mržnjo sobotnih šopingov. Njihov brlog tako postane varno zavetje, kjer sprva uživajo, nato pa na dan privrejo vse ljubezenske težave, ki se zvesto skrivajo za moškim egom. Ravno večplastnost njihovih značajev in pristen humor, v katerem se lahko vsak najde, pa so povsem navdušili obiskovalce SLG Celje, saj je v dvorani ves čas prevladoval smeh.

Otvoritev razstave LAYERING

Po premieri komedije Moški brlog pa zabave in druženja še ni bilo konec. Sledilo je odprtje razstave Bagrata Arazyana LAYERING, sicer prve razstave v prostorih gledališča. SLG Celje v okviru sodelovanja s CSU Pivka in Avkcijsko hišo Ludens gosti razstavo LAYERING do 22. decembra, ko bo potekala javna dražba umetniških del slovenskih in tujih avtorjev, ki ustvarjajo na področju minimalizma, konstruktivizma in konceptualizma.

Bagrat Arazyan je umetnik, oblikovalec, filozof in glasbenik, ki navdušuje z geometrijsko igro. Osnova vsakega grafičnega dela je namreč ena sama fotografija, ki je multiplicirana, naložena v plasti različnih dimenzij in različnih prostorskih postavitev. Kljub asketičnosti del je vsako delo očarljivo potovanje, ki opazovalca posrka vase. Ob njem se gledalčevo oko dolgo zadrži.

SLG Celje vstopa v veseli december z bogatim programom
Razstaa Layering
Razstava Layering

SLG Celje je v petek zvečer v velikem slogu vstopilo v veseli december. To pa je šele začetek, saj bodo v prazničnem času še posebej razvajali svoje obiskovalce.

Že v nedeljo, 3. decembra, je SLG Celje obiskalo Gledališče Virotovica in uprizorilo dramo 2:14 h. Ob dnevu odprtih vrat slovenske kulture so si obiskovalci gledališča lahko zagotovili brezplačne vstopnice in se naužili kulture s polnimi pljuči. Drama Davida Paqueta 2:14 h govori o štirih nezainteresiranih najstnikih in njihovem profesorju, ki se muči, da bi svojim učencem razložil osnovne življenjske nauke. Vsi liki so povezujejo, njihove usode se naključno prepletajo, vsi iščejo spremembe, samega sebe in svojo vlogo v družbi in svetu.

Tudi preostanek decembra pa bo prežet s pestro paleto dogodkov:

Sobota, 16. december ob 10.00 in 17.00

DARILO IMETNIKOM ABONMAJČKA: W. A. Mozart BASTIEN IN BASTIENA v sodelovanju z Glasbeno šolo Celje in I. gimnazijo v Celju.

Komična drama v ospredje postavlja pastirčka Bastiena (tenor) in pastirico Bastieno (sopran), ki se spreta, ker se je v Bastiena zaljubila bogata kraljična. Premamilo ga je bogastvo, zato se je preselil na kraljičnin grad. Kljub razkošnemu življenju in velikemu bogastvu se Bastien strašno dolgočasi, uboga Bastiene pa se utaplja v solzah. Čarovnik Colas (bas) se odloči, da jima bo pomagal in s pomočjo neverjetnih čarovnij in njegovih pametnih nasvetov se Bastien in Bastiena spet zaljubita, Bastien pa je bogatejši za spoznanje, da denar ne prinaša sreče.

Torek, 19. december ob 19.30

Helena Blagne in Anica Kumer v izvrstni žgečkljivi komediji Najstarejša obrt

Mestno gledališče Ptuj bo v SLG Celje predstavilo najstarejšo obrt. V žgečkljivi komediji nastopa pet dam, ki se ukvarjajo z »najstarejšo obrtjo«, njihova starost se giblje med dvainsedemdeset in triinosemdeset. Gre za dame stare šole, ki svoj poklic dvomljivega slovesa opravljajo s stilom in maniro. Kadar se skupaj znajde pet zgovornih žensk, ki se presneto dobro poznajo, je normalno, da med njimi prihaja do nesoglasij in trenj. Še posebej aktualno je vprašanje nasledstva, saj bo najstarejša med njimi, ki je tudi zvodnica tega krdela, v kratkem odšla v težko prislužen pokoj, in tako bo morala ena od ostalih prevzeti skrb za družino prijateljic noči.

Sobota, 23. december ob 10.00 in 17.00

Tretja predstava ABONMAJČKA, JAKEC IN BRESKEV VELIKANKA

Jakec in breskev velikanka je zgodba o prijateljstvu in pogumu, ovita v čudovit domišljijski svet, kjer oživijo tako rastline kot živali. Jakcu pomagajo, da se znebi zlobnih tet in najde prave prijatelje. Čeprav je življenje včasih grozno in nepravično, vsak najde prijatelje in svoje mesto na tem svetu, če mu le ne zmanjka poguma.

Ob pestrem decembrskem dogajanju pa ne spreglejte domačih predstav Erazem in potepuh, Ljubi moj, Moški brlog, Pekarna Mišmaš in Pesmi živih mrtvecev. SLG Celje vabi, vi pa izkoristite kulturo v vsem njenem sijaju. Ob tem vas vabimo tudi k ogledu fotogalerije s petkove premiere komedije Moški brlog.