SLG Celje z zadnjo premiero v tej sezoni postavlja ogledalo družbi


Slovensko ljudsko gledališče (SLG) Celje v petek pripravlja zadnjo premiero te sezone. Gre za dramo Alarmi italijanskega avtorja Emanuela Aldrovandija v režiji Nine Ramšak, ki bo s tem obeležila svojo krstno premiero.

Alarmi! je parabola o skupini neonacističnih teroristov, ki želijo z atentatom na predsednika Evropske unije zanetiti revolucijo. Ne verjamejo v demokracijo, sovražijo priseljence in želijo vzpostaviti novo diktaturo v Evropi. Širijo svoje ideje in se pripravljajo na napad. Ta naj bi se zgodil prav na premieri uprizoritve Alarmi!. V igri nastopajo osebe s simbolnimi imeni: Zmaga, Prihodnost, Napad, Ukaz, Demokracija, Stališče …

Foto: Jaka Babnik
Foto: Jaka Babnik

Sam tekst se spopade z idejo, kako se je fašizem izživel v polju kulture in kako iz internetnih praks (ki same po sebi delujejo apolitično) iz šale nastane nekaj nevarnega. Drama izpostavlja iluzijo svobode govore, ki koncept svobode hitro postavi pod vprašaj, saj znotraj njega prihaja do širjenja sovraštva.

SLG Celje se zaveda odgovornosti gledališča do občinstva in posledično so bili tudi Alarmi na repertoar uvrščeni na podlagi resnega vprašanja, v kakšno smer pluje današnji svet in kakšno tveganje predstavlja splet. Drama poskuša skozi intelektualno-komično-filozofske prizore tudi občinstvo pripraviti do kritičnega razmisleka, ki ni vezano zgolj na samo predstavo, marveč na percepcijo aktualnega dogajanja po svetu, ki vse prepogosto izhaja iz sovraštva.

Ne zamudite premiere, ki jo bo SLG premierno uprizorilo v petek ob 19.30. Ob tej priložnosti se bo premiere udeležil tudi avtor drame.