SLG Celje začenja novo sezono z dramo Naše skrivnosti (video)


Slovensko ljudsko gledališče Celje (SLG Celje) vstopa v novo sezono z izjemno dodelanim repertoarjem in plodnim sodelovanjem. V tem duhu bomo že v četrtek ob 19.30 lahko spremljali premiero drame Béleja Pintérja Naše skrivnosti.

Predstava je nastala pod režisersko taktirko Nikole Zavišiča, na odrskih deskah pa bodo navduševali Vojko Belšak, Jagoda, Barbara Medvešček in številni drugi. Gledalca  bodo popeljali skozi kompleksne medsebojne odnose, ki se lahko hitro izgubijo skozi labirinte laži in nezdravo zvezo med posameznikom ter politično sfero.

Naše skrivnosti: drama brez junaka

Drama v ospredje postavlja Istvána, ki živi s Kato in njeno sedemletno hčerko Timike. Njuna zveza je ogrožena, saj se István v nekem trenutku zave, da je pedofil. Imre in Bea prav tako živita v izvenzakonski skupnosti in njegov mladoletni sin Ferike iz prvega zakona ne želi stikov z mačeho. Imre ima ilegalno tiskarno, kjer tiskajo protidržavno glasilo. Bea je v nasprotju z njim zagrižena partijka, vdana sistemu. Ko se István izpove Imrejevi materi, psihologinji Elviri, se izkaže, da so v njeno stanovanje namestili prisluškovalne naprave. Tako partija izve za Istvánovo skrivnost.

Igor Sancin, Andrej Murenc in Rastko Krošl v uprizoritvi dramskega besedila Naše skrivnosti avtorja Bele Pintarja.
Igor Sancin, Andrej Murenc in Rastko Krošl v uprizoritvi dramskega besedila Naše skrivnosti avtorja Bele Pintarja.

Ko čez leta nova oblast prevzame vajeti, se izkaže, da so v njej ostali nizkotneži in barabe, ki so sposobni preživeti vse politične sisteme in laže, katere so se skozi leta pometale pod preprogo. Še vedno pa ostajajo nedotaknjene in nerazkrite “naše skrivnosti”.

Drama tankočutno razkriva dinamiko znotraj medsebojnih odnosov skozi prizmo politične sfere, ki deluje še kako aktualno in boleče. Pintér odpira svet ljudi z najrazličnejšimi problemi in v dinamičnem prikazu kratkih prizorov s tragičnimi zgodbami posameznikov predstavi verno sliko Madžarske v začetku osemdesetih let. Njegovo dramo odlikuje hiter ritem, zanimivi preobrati, ena največjih kvalitet pa je, da kljub težkim temam ne izgubi občutka za humor in ironično distanco.

Ne spreglejte premiere drame v četrtek zvečer, ki odpira vrata razgibanemu repertoarju v sezoni 2018/19. Za vse ljubitelje gledališke umetnosti še vedno poteka  vpis abonmajev, ki poleg drugih odličnih iger zajemajo tudi Naše skrivnosti. Več o tankočutni drami je povedala mag. Tina Kosi, umetniška vodja SLG Celje.

Foto: arhiv SLG Celje