Slovenska stojnica na mednarodnem sejmu otroških knjig odeta v ilustracije Lile Prap


Lila Prap

Včeraj je v italijanski Bologni svoja vrata odprl eden izmed največjih mednarodnih sejmov otroških knjig na katerem se tudi letos predstavljajo slovenski ustvarjalci za otroke in mlade.

Svojo stojnico na sejmu ima tudi Slovenija. Ta bo odeta v ilustracije častne meščanke Celja Lile Prap iz njene najnovejše avtorske slikanice Ptiči.

Lila Prap bo tudi gostja sejma.

Kot piše MMC RTVSLO, se bo slovenska založba na sejmu tudi poklonila 20-letnici ustvarjanja mednarodno vidne ilustratorke Lile Prap, ki je pravi mednarodni fenomen. Organizirano bo srečanje avtorice s tujimi založniki, ki so izdali njene naslove, da skupaj počastijo njen opus.

lila_prap16Njena prva slikanica Male živali je bila hitro prodana tudi v tujino, pravi mednarodni prodor pa je sledil s slikanico Zakaj, ki je postala fenomen v svetovnem merilu. Njena dela so dosegla več kot 38 držav, letos pa se jim je prvič pridružila še Rusija.

Opus Lile Prap obsega 16 unikatnih avtorskih slikanic, ki so izšle v več kot sto tujejezičnih izdajah. Doslej je bilo natisnjenih okoli 80.000 knjig v slovenskem jeziku in več kot 600.000 v tujih jezikih.

Na sejmu bo letos svoje knjige, ilustracije in digitalne literarne izdelke za otroke in mlade predstavilo 1400 udeležencev iz 80 držav, sicer pa organizatorji pričakujejo obisk 26 tisoč strokovnjakov s področja literature za najmlajše. Država v fokusu je letos Švica, med nominiranci za nagrado Astrid Lindgren pa sta tudi slovenska avtorja ‒ Anja Štefan in Slavko Pregl.

plen-gledalisce-zarja-klik