Slovenski dnevi knjige: Pestro dogajanje v Knjigarni Antika in Osrednji knjižnici Celje (video)


Slovenski dnevi knjige prinašajo številne dogodke tudi v knežje mesto.
Slovenski dnevi knjige prinašajo številne dogodke tudi v knežje mesto.

Med 18. in 23. aprilom 2016 bodo potekali 21. slovenski dnevi knjige, ob katerem pripravljata Knjigarna Antika in Osrednja knjižnica Celje številne zanimive prireditve.

Festival povezuje različne generacije ljubiteljev literature, avtorje in založnike in je priljubljena točka srečevanja ob knjigi. Rdeča nit letošnjih prireditev je podzemlje – v ospredju bo vse tisto, kar je sicer v ozadju, prezrto, nevidno, neslišno, kar je alternativa v odnosu do uveljavljenega, novo v odnosu do ustaljenega.

V tem duhu tudi Knjigarna Antika in Osrednja knjižnica Celje sodelujeta ob slovenskih dneh knjige in pripravljata pestre dogodke za vse ljubitelje tiskane besede.

Dogodki Knjigarne Antika

Božidar Mulej
Božidar Mulej, Knjigarna Antika

Ponedeljek, 18. april, ob 10.00

Otvoritev pokrite Knjižne tržnice pred Mestnim kinom Metropol.

Torek, 19. april, od 9.00 – 17.00

Knjižna tržnica

Torek, 19. april, ob 18.00

Literarni večer s tržaškim pisateljem Markom Sosičem.

Sreda, 20. april 9.00 – 17.00

Knjižna tržnica

Četrtek, 21. april 9.00 – 17.00

Knjižna tržnica

Petek, 22. april od 9.00 – 17.00

Knjižna tržnica – akcija “Podarimo si knjigo za 1.oo €” (izkupiček bo namenjen pomoči pri nakupu učbenikov in delovnih zvezkov socialno šibkim)

Petek, 22. april  ob 10.00

Lutkovna predstava Društva za medkulturno sodelovanje Gallus, Skupina Smolički Slovenija: Pravljice o živalih (priredba češkega lutkarja) v Knjigarni Antika.

Petek, 22. april od 8.00 – 23.00

“Noč knjige – noč popustov”

Ob 20. uri bo potekal tudi literarni večer “Zvok besede, slika, zvoka” – avtorska glasba in multivizija na temo knjige “Naročanje spirale”. Gostujeta pesnica, slikarka in glasbenica Slavica Tesovnik ter glasbenik Lado Jakša.

Petek, 23. april od 9.00 – 12.00

Knjižna tržnica

Knjigarna Antika bo v sodelovanju s Slovenskimi železnicami še dodatno popestrila muzejski vlak, ki bo napolnjen s knjigami, na njem pa bo izveden tudi srečelov. Tako bodo lahko ljudje tudi med vožnjo uživali ob dobrih knjigah.

Pred objektiv smo povabili tudi Božidarja Muleja, lastnika Knjigarne Antike, ki je povedal nekaj več o sami knjižni tržnici. Ob tem je dodal, da po njegovem mnenju knjiga Slovencem še vedno pomeni nekaj več, čeprav je sicer izgubila svojo vrednost in dobila potrošniško konotacijo. Namen je, da bi se ljudje spet začeli vračati v knjigarne, ki so v vedno slabšem položaju.

Z bogato paleto dogodkov bo slovenske dneve knjige obeležila tudi Osrednja knjižnica Celje.

Dogodki Osrednje knjižnice Celje

Polonca Bajc Napret, Osrednja knjižnica Celje
Polonca Bajc Napret, Osrednja knjižnica Celje
DSCN8825
Mulej in Bajc Napretova sta v Knjigarni Antika predstavila program

Pravljična doživaljanja ob mednarodnem dnevu knjig za otroke: “Vse je v knjigah in vse knjige so v knjižnici”, Knjižnica pri Mišku Knjižku

Sreda, 20. april ob 17.00

Lutkovna predstava: Mala miška in veliko rdeče jabolko  v izvedbi vzgojiteljev vrtca Dobrna, Knjižnica pri Mišku Knjižku

Sreda, 20. april ob 18.00

Peter Semolič: Druga obala. Z gostom se bo pogovarjal Kristian Koželj, glasbena spremljava Simona Kropec, oddelek Glasba – film

Četrtek, 21. april ob 18.00

Pesniški poklon Celju (sodelujejo: Dani Bedrač, Kristian Koželj, Branko Zupanc in Slavica Tesovnik), večer povezuje mag. Zoran Pevec. Levstikova dvorana

Četrtek, 21. april ob 10.00

Srečanje s pisateljem Damijanom Šinigojem, avtorjem mladinskega romane Iskanje Eve, za osnovnošolce od 6. do 9. razreda, Knjižnica pri Mišku Knjižku

Sobota, 23. april ob 10.00

Ruska pravljična ura v izvedbi Katarine Alič Čretnik, Knjižnica pri Mišku Knjižku

Sobota, 23. april od 9.00-12.00

Knjižni sejem Knjiga išče bralca, Ploščad pred knjižnico.

Akcija “brezplačna članarina v knjižnici za nove uporabnike”.

O vseh dogodkih je spregovorila tudi Polonca Bajc Napret iz Osrednje knjižnice Celje. Dodatno je poudarila, da knjižnica skrbi za širjenje brlne kulture – predvsem med mladimi.

Osrednja knjižnica Celje in Knjigarna Antika bosta tako čudoviti svet knjig ponesli tudi v knežje mesto, vas pa prisrčno vabita, da se udeležite omenjenih dogodkov.

polovicka_celje_klik