Slovesno odprtje Poletja v Celju 2018 z glasbo Carmina Burana (foto, video)

17. 06. 2018 11:34
carmina-burana-4
Nastopilo je približno 80 pevcev in pevk.

Včeraj zvečer je na Glavnem trgu v Celju zadonelo. Pričel se je veličastni koncert izseka slavnega glasbeno-scenskega spektakla Carla Orff-a z naslovom Carmina Burana. Sodelovanje petih pevskih zborov je z odličnim nastopom naznanilo, da se je Poletje v Celju 2018 uradno začelo.

Tudi letos je odprtje Poletja v Celju sovpadalo z dogodkom Poletna muzejska noč in kar nekaj obiskovalcev se je po koncertu namenilo v celjske muzeje in galerije. Več o programu najrazličnejših aktivnosti, ki se jih boste lahko med poletnimi meseci udeležili, pa si preberite tukaj.

Veličastna glasba, ki so jo ustvarjali veliki bobni, činele in močni glasovi, je ustavila marsikaterega mimoidočega. Zbrana množica je prisluhnila izseku iz spektakla Carmina Burana oziroma Pesmi Beuerna. Prvotno gre za rokopisno zbirko posvetnih srednjeveških pesmi, ki so nastale v prvi polovici 13. stoletja. Nemški skladatelj Carl Orff pa je za vokalne soliste, zbore in simfonični orkester v 30-ih letih prejšnjega stoletja uglasbil en odlomek zbirke. Scenska kantata je razdeljena na 5 glavih delov, ki vsebujejo 25 stavkov. Najbolj znana je O Fortuna.

carmina-burana-14
Veličastna Carmina Burana je pritegnila veliko obiskovalcev.

Nastopali so: Tolkalni ansambel SToP – Slovenski tolkalni projekt, pianistki Jerneja Grebenšek in Kristina Arnič, solisti Dejan Maksimilijan Vrbančič (tenor), Nina Dominko (sopran) in Jaka Mihelač (bas bariton), dirigentka Jerica Gregorc Bukovec ter zbori APZ Celje, Zbor GŠ Vinka Vodopivca Ajdovščina, PopSeSlish in Galicija.

Vabljeni k ogledu video prispevka, v katerem smo zajeli glasbeni spektakel Carmina Burana. Seveda pa si lahko spodaj ogledate še fotografije z dogodka.

Dogodke v sklopu Poletja v Celju 2018 najdete v našem koledarju dogodkov.

T. Ž.

Video:

Fotografije:

Oznake: ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
263 queries in 2,380 seconds.