Srečanje z Veronikino nagrajenko, pesnico Barbaro Korun (video)


Minuli četrtek je na Besednici v Levstikovi dvorani Osrednje knjižnice Celje gostovala znana slovenska pesnica in aktualna Veronikina nagrajenka Barbara Korun. Ljubljančanka, ki je v svet poezije vidneje in odločneje vstopila pred dobrim desetletjem, je tako rekoč z vsako zbirko, ki jo je izdala, prejela nagrado. Tako se ponaša z nagrado za najboljši prvenec leta, po letošnji zlati ptici pa je za pesniško zbirko Pridem takoj prejela še Veronikino nagrado.

Barbara Korun je diplomirala iz primerjalne književnosti in slovenistike v Ljubljana, kjer je nekaj časa poučevala. Nato je poučevanje zamenjala za gledališče, z letošnjim letom pa si je zaradi želje, da bi se lahko bolj posvečala pisanju, uredila status svobodnega kulturnega delavca. Njene pesmi uvrščajo v različne antologije, prevedene so v več kot 10 jezikov. Zaznamuje jih bogat besedni zaklad, s katerim avtorica opisuje strast, erotiko in minevanje.

Zanimiv pogovor, ki ga je vodil izvrstni Marijan Pušavec

Nagrajena zbirka Pridem takoj, ki jo je žirija soglasno potrdila za Veronikino nagrado, je posebna zaradi postopnega prevzemanja drugih identitet iz pretekle in moderne mitologije ter nenehnega naraščanja družbenoetičnega angažmaja, ki bralca nagovarja k premišljevanju o paradigmi sedanjega sveta. Kot bi se splazila v razne like in jih opazovala od zunaj in od znotraj. Na Besednicah je npr. predstavila monolog Noetove žene, del nagrajene zbirke zavzema tudi Antigona, ki jo je avtorica želela postaviti v novo luč in na njej je želela prikazati dilemo, ki je tudi njena. Pri branju pesmi so do izraza prišle njene igralske sposobnosti, ki jih je v preteklosti dodobra razvila.

"Pesmi najraje berem stoje"...

Zanimiv pogovor, ki je trajal debelo uro, je vodil Marijan Pušavec. Vabljeni k ogledu spodnjih video prispevkov, kjer si lahko ogledate del pogovora in izbrana dela, ki jih je avtorica predstavila ducatu prisotnih.

v/t/f: Egon Horvat