Svet skozi objektiv dveh generacij – razstava fotografij očeta in hčere na gradu Komenda


fotografska_razstava_grad_komenda_1V petek, 4. 3. 2016,  je Grad  Komenda napolnilo okrog 100 ljubiteljev fotografije ob otvoritvi prve skupne samostojne razstave dveh članov likovne sekcije KUD Polzela Rudija Friškovca in mag. Tatjane Štinek, očeta in hčere. Napolnjena dvorana gradu Komenda je znova dokaz, da ustvarjalni naboj ni le stvar posameznika, ampak ga podpira tudi širše okolje.  Med udeleženci otvoritve so bili namreč poleg članov likovne sekcije in likovnih sekcij iz okolice,  ljudje iz vseh koncev Slovenije: Ljubljane, Slovenskih Konjic, Šentjurja, Celja, Laškega, Slovenj Gradca, Velenja, Dobrne, Vojnika…

Blanka Božič, ki je tudi sama odlična in večkrat nagrajena  likovna ustvarjalka, je tokrat prevzela vlogo moderatorke večera in  je udeležence popeljala skozi večer fotografije, glasbe in poezije v čudovitem grajskem okolju. Dogodek so poleg obeh avtorjev razstave obogatile soustvarjalke programa  iz KUD Polzela, Šmartno ob Paki in Glasbene šole Risto Savin Žalec.

fotografska_razstava_grad_komenda_2

Mojca Korošec – vodja likovne sekcije je spregovorila o ustvarjalnem  potencialu obeh avtorjev,  Julija Juhart je obiskovalcem predstavila avtoričino pesem Galerija Življenja na temo fotografije. Stanka Kopušar in Zdenka Kolenc sta razvajali ušesa udeležencev s slovensko pesmijo, Nikita Peternel pa se je predstavila s klavirsko glasbo.

A za presenečenje sta poskrbela tudi avtorja, saj sta sodelujočim za zahvalo vključno z županom občine Polzela naklonila pozornost v obliki spominskih fotografij.

V večeru, nabitem s pozitivno energijo, sta se  avtorja predstavila s 46 fotografijami, razdeljenimi na tematske sklope, zaokrožene v barvo zmage in ognja, odseve v modro zelenih odtenkih, osrednjo temo predstavljajo motivi morja in gora, sledijo jim arhitekturne zanimivosti. Prava posebnost gradu je razstava pod steklenimi tlemi, od koder zažarijo motivi cvetja, živali in sveta, ki nas obdaja.

fotografska_razstava_grad_komenda_4

Za fotografiranje sta se oba avtorja navdušila že v otroštvu in zanimivo je bilo slišati, kako je potekal razvoj fotografije v več kot 60 letih. Rudi je ne samo fotograf in likovni ustvarjalec z dolgoletnimi izkušnjami ampak tudi mentor svoje hčere na obeh področjih. Tatjana, ki jo je za fotografiranje navdušil oče, že vrsto let fotografira zase in za dokumentarne namene. Njene fotografije  so objavljene v brošurah, zbornikih, spletnih straneh, specializiranih časopisih, revijah in kot utrinki ob zaključku projektov. Rudi se je zelo zgodaj spoznal z analogno fotografijo, digitalna pa je obema avtorjema odprla nove dimenzije ustvarjanja hkrati pa potrebo po neprestanem pridobivanju novih znanj za fotografiranje in uporabo  računalniških programov za obdelavo fotografij.

Razstava je dokaz, da znata oba avtorja opazovati svet okrog sebe, ga ujeti v trenutke in pokazati tudi drugim. Nastala je na pobudo Mojce Korošec,  predstavlja pa zaključek samostojnih razstav avtorjev ob njunih življenjskih jubilejih v minulem letu in pol.

fotografska_razstava_grad_komenda_3

Čestitkam za skupen podvig očeta in hčere se je pridružil tudi župan občine Polzela Jože Kužnik, ki je uradno odprl razstavo.

Svet skozi objektiv dveh generacij – razstava fotografij očeta in hčere:

» Hvala za prečudovit večer!«

«V dvojini sta nepremagljiva in sta drug drugemu odsev v duši««

«Čestitke za čudovito razstavo, hvala za delitev vajinih doživetij z nami.«

» Vajina dela so nam v vzpodbudo in navdih.«

To je le nekaj komentarjev iz knjige vtisov ob posebnem dogodku na gradu Komenda.

Pripravila: Sara Štinek