Toliko Celjanov je pred 33 leti glasovalo za samostojno in neodvisno Slovenijo


V Muzeju novejše zgodovine Celje so, preko svojega FB profila, spomnili na zgodovinski trenutek plebiscita za samostojno Slovenijo, ki ga obeležujemo z državnim praznikom dneva samostojnosti in enotnosti

“Dan samostojnosti in enotnosti praznujemo v spomin na razglasitev rezultatov plebiscita pred natanko 33 leti. Plebiscit o samostojnosti Slovenije je sicer potekal 23. decembra 1990, manj kot tri tedne po formalni odločitvi, da bodo o poti v neodvisnost in samostojnost odločali volivci,” so zapisali.

Kot spominjajo, s se je v Sloveniji odvila intenzivna kampanja: “se še spomnite plakatov “Štiri milijone pridnih rok” in “Slovenija, moja država”, s katerimi je politika nagovarjala prebivalce?”

Nadaljujejo, da je na težko pričakovani dan je na volišča odšlo 93,2 odstotka volilnih upravičencev, za samostojno državo pa se je izreklo 88,5 odstotka vseh ljudi z volilno pravico v Sloveniji.

“V Celju je bilo oddanih 44.833 glasovnic, za je glasovalo 42.496 volivcev, proti 1.923, neveljavnih je bilo 414 glasovnic. S prepričljivimi 94,79% so se Celjani enotno odločili za življenje v samostojni Sloveniji.” so navedli zgodovinske podatke.

Fotografije, ki jih MNZ Celje hrani v muzejski zbirki, je posnel Sherpa.

Kot smo pisali nedavno, v Mestni občini Celje danes živi zgolj še 41.900 slovenskih državljanov, od teh jih ima volilno pravico 39.288. Za primerjavo, v 2. krogu županskih volitev novembra lani se je na volišče podalo 17.078 Celjanov. Od tega jih je 9.852 volilo Matijo Kovača, 7.626 pa Bojana Šrota.