Turki Celju podarili repliko dragocenega mozaika


mozaik glavni trgPrejšnji teden sta župan Mestne občine Celje Bojan Šrot in vodja delegacije turškega mesta Gaziantep slovesno odkrila repliko poznoantičnega mozaika, ki je bil najden med prenovo starega mestnega jedra Celja.

Repliko poznorimskega mozaika je Celju podarilo mesto Gaziantep, s katerim je MOC predlani podpisala sporazum o prijateljstvu in sodelovanju. Gaziantep je znan po mozaikih in mojstrih te umetnosti, tam deluje tudi drugi največji muzej mozaikov na svetu. Replika, ki so jo izdelali, predstavlja del mozaičnih tal sobe, ki se je nahajala v eni bogatejših antičnih mestnih vil iz druge polovice 3. stoletja.
Župan MOC je vodji turške delegacije izročil ključ mesta Celje.
O najdbi in njenem pomenu:

V letih 2013 in 2014 so na Glavnem trgu v Celju potekale arheološke raziskave. Kljub pričakovanemu odkritju ostankov rimske Celeje so arheologi presenetljivo (prvič) odkrili odlično ohranjene ostanke poznorimske Celeje iz druge polovice 3., do konca 4 stoletja. Ostanki rimske Celeje so bili ponekod ohranjeni tik pod modernim tlakovanjem, segajo pa do globine 4 – 4,5 m. Poleg dveh cest s pločnikoma s stebrišči so bili raziskani manjši deli dveh bogatejših mestnih vil. Obe hiši sta bili v uporabi vsaj od poznega 1. in verjetno še v vsaj do konca 4. stoletja. Na podlagi dolžin stranic obeh hiš in lege v mestu ocenjujejo, da je vsaka od njiju obsegala približno 900 m2 površine. Skromne raziskane površine pa pričajo o bogastvu lastnikov in o precejšnji ekonomski moči tudi v času zatona rimske države.  Sobe obeh vil so bile opremljene s toplozračnim ogrevanjem, z mozaičnimi tlemi in bogato okrašene s freskami in štukaturo. V vili odkriti na lokaciji Glavni trg 17 in 17a so odkrili tri prostore s tremi mozaiki, pri čemer sta dva tako dobro ohranjena, da ju bo moč prezentirati in restavrirati »in situ« v sklopu paviljona, ki bo zrasel na Glavnem trgu. Tretji mozaik pa je bil močno poškodovan in fragmentiran. Restavratorski center ZVKDS je lahko izdelali rekonstrukcijo izgleda večbarvnega ter z geometrijskimi in rastlinskimi motivi okrašenega mozaika. Na podlagi te idealne rekonstrukcije je narejena tudi replika, ki so jo izdelali mojstri iz Gaziantepa.

Pomen teh raziskav je večji, kot se zdi na prvi pogled. Na lokaciji Glavni trg 17 so bili odkriti deli temeljev in kletnih prostorov prve mestne hiše, ki sta jo mestu Celje podarila Friderik II. in Ulrik II.. Odlično ohranjeni mozaiki, toplozračno centralno ogrevanje, razkošna stenska poslikava in štukatura ter velikost samih rimskih vil pričajo o bogastvu antičnih prebivalcev. Širok ceste,  odtočni kanali, tlakovani in s stebrišči pokriti pločniki tudi vzdolž stranskih ulic in cest pa so pokazatelj dobre opremljenosti mesta. Dobro ohranjeni ostanki stavb, komunalna oprema in številne drobne najdbe pričajo, da je bila Celeja v času zatona antike in rimskega cesarstva še vedno ekonomsko zelo močno in gosto poseljeno mesto.
polsi-storefest-klik