U4 – Umetniška četrt Celje praznuje 15. obletnico (foto, video)


Umetniška četrt Celje praznuje 15. obletnice vzpostavitve. V atriju, kjer se je hkrati odprla priljubljena krčma Tamkoučiri, so umetnice in umetniki pripravili dvodnevni kulturno-umetniški program, odprt širši javnosti.

Programski sklop ob 15. obletnici umetniške četrti, imenovane U4, je postregel z dogajanjem, razdeljenim na dva dneva. Začelo se je v petek, 04. 10., nadaljevalo pa se bo še v soboto. Ob priložnosti je izšla publikacija z zgodbami in vtisi petnajstletne zgodovine U4.

15_obletnica_u4_00
Umetniška četrt Celje praznuje 15. obletnico. Foto: DejC

U4 se nahaja na začetku Gosposke ulice in Na okopih ob Savinjskem nabrežju. Nastala je med letoma 2004 in 2005, ko je Mestna občina Celje nekdanje obrtne in butične lokale ponudila v najem celjskim umetnikom. Je eno redkih tovrstnih celostno zaokroženih kreativnih območij pri nas in že desetletje in pol predstavlja pomemben del celjske kulturno-umetniške scene. Trenutno v umetniški četrti delujejo različni umetniki.

Petkovo dogajanje

V ateljeju Andreje Džakušič so že zjutraj pripravili domišljijske delavnice za otroke. Odprli so razstavo 3 izložbe: Čisto veselje v ateljejih Jureta Cvitana in Tomaža Črneja. Pod vodstvom Mihe Peperka je potekalo grafitanje. Impro sekcija gledališča Zarja Trnovlje je priredila couchsurfing improvencija. Sledila je serija performansov Dvojice (Formidable, In-between/Vmes) Andreje Džakušič v sodelovanju s Keiko Miyazaki, Željkom Opačkom in Estelo Žutić. Ob skodelici čaja in kozarcu vina so v kiparskem ateljeju Bojane Križanec učili tehnike preživetja v in izven Umetniške četrti. V Kvartirni hiši so otvorili razstavo Mateja Čepin: Vrnitev/The Return.

Bori Zzupančič je odigral in odpel Himno, čemur je sledil otvoritveni nagovor Sama Roša. Otvoritev razstave Tomaža Milača: Aves, se je zgodila v AQ Galeriji.  Na koncertih v kleti TamKoUčiri so se predstavili Kosta, Bori in She&The Young Ones ter Boriband.

Umetniška četrt Celje v soboto

Tudi v soboto je bilo dogajanje v U4 pestro. Odprti ateljeji, odprtja razstav, koncerti, pripovedovanje, grafične delavnice. Spored včerajšnjega dogajanja lahko preverite klikom tukaj.

Bori Zzupančič – Himna (ki to ni):

Otvoritveni nagovor Sama Roša:

Fotogalerija:

Dejan Cvetanoski