Uspešno zaključena fotografska delavnica Celje Fokus 2013 (video)


Minuli teden je v Celju potekala že 6. fotografska delavnica Celje Fokus, ena največjih fotografskih delavnic v državi, kjer so fotografi iz vse Slovenije postali kronisti mesta in so v knežjem mestu iskali navdih in ustvarjali fotografske zgodbe, obenem pa pridobivali znanje s področja kreativne avtorske fotografije.

Letošnja delavnica je bila nekoliko daljša, saj je trajala kar šest dni. Udeležilo se je je 22 fotografov z ekipo mentorjev, s katerimi so udeleženci lahko delali tudi individualno. Projekt je tudi letos vodil Matej Gorjup, umetniška vodja delavnice je bila Emina Djukić, nekoliko pa so organizatorji osvežili skupino mentorjev, ki so bili Jaka Babnik, Nik Jarh, Peter Rauch, Jože Suhadolnik, Antonio Živkovič ter gostujoča mentorica iz Slovaške Olja Trijaška Stefanovič.

Sedem mentorjev je torej oblikovalo fotografsko delavnico Celje FOKUS 2013. Slednji so seveda strokovnjaki z različnih področij fotografije, ki so udeležencem omogočili individualno delo, vsakemu posebej namenili svoj čas in mu pomagali pri fotografskem razvoju. Delavnica se je sicer odvijala v Celju, center ustvarjanja pa so bili prostori Celjskega mladinskega centra, kjer se med drugim nahaja tudi kompleks MCC kavarna z atrijem, kjer so se odvijale projekcije fotografij ter seveda MCC hostel.

Mentorji so na zaključnem večeru delavnice podelili potrdila udeležencem delavnice.

Tudi letošnjo delavnico so zaznamovala strokovna in zanimiva predavanja in sicer v torek, 16. julija, ko je udeležencem predavala Emina Djukić na temo Ena podoba in tisoč besed. Istega dne je Antonio Živković vodil zanimivo predavanja na temo Nazaj v preteklost, za njim pa je Jože Suhadolnik skušal razložiti, zakaj slovenski fotografiji manjka humorja.

Naslednji dan, v sredo, so se zvrstila predavanja gostujoče mentorice iz Slovaške, Olje Triaške Stefanovič, ki je predavala o družbenih pojavih v sodobni fotografiji in povezavah med sociološkimi študijami, teorijo, fotografijo ter sodobnimi oblikami simulacij v sodobni fotografiji. Pred osrednjim predavanjem je Peter Rauch udeležencem predaval o površinski napetosti, gostja iz Libanona Nidaa Aboulhosn, pa je za Stefanovičevo predavala na temo Zasidrano v obliko.

Nekaj utrinkov iz razstave, ki bo na ogled vse do naslednje delavnice Celje Fokus 2014.

Ker želijo udeleženci in vodje projekta fotografijo približati širšemu krogu, na delavnici udeležbe ne pogojujejo s točno določenim tipom aparata, ampak udeležence spodbujajo k uporabi različnih fotoaparatov, tistih manjših digitalnih kot tudi tistih izpred digitalne dobe.

Šest dni so torej udeleženci delavnice skupaj z mentorji vijugali med terenskim delom, individualnimi konzultacijami z mentorji, strokovnimi fotografskimi predavanji in druženjem, rezultate dela pa so predstavili minulo soboto na zaključku letošnje delavnice.

Po večerni projekciji dokumentarnega filma, ki je dal vpogled v zakulisje letošnje delavnice, so udeležencem podelili potrdila za udeležbo na delavnici, sledila je projekcija fotografskih izdelkov ter ogled razstave v MCC hostlu, ki si jo bo mogoče ogledati vse do naslednje delavnice, ki bo čez leto dni.

Pred kamero smo povabili vodjo projekta Mateja Gorjupa, ki nam je zaupal nekaj podrobnosti in zanimivosti letošnje fotografske delavnice Celje Fokus 2013. Prsiluhnete mu lahko v spodnjem video posnetku.

v/t/f: Egon Horvat