V celjskih vrtcih in osnovnih ter srednjih šolah se obeta več poudarka na umetnosti


Kot kaže se v celjskih izobraževalnih kolektivih do vključno srednje stopnje obeta več poudarka pri podpori umetnostnim vsebinam in vzgoji občinstev.

Včeraj je bilo namreč v Narodnem domu srečanje ravnateljic vrtcev ter glasbenih in likovnih pedagogov osnovnih in srednjih šol na območju Celja. Namen srečanja je bil pogovor o programih, ki bi podprli kurikularni proces v vrtcih in šolah na področju umetnosti ter prispevali k sistematični skrbi za razvoj občinstev v Celju

Foto: MOC

Vse skupaj izhaja iz strategije za kakovostno sobivanje in sodelovanje vseh generacij v Mestni občini Celje, kjer je zapisano, da lahko tudi z rednim in pogostim vključevanjem umetnosti ustvarijo podlago za celovit estetski razvoj otrok in mladostnikov. Strategija omenja npr. razstave, glasbene in likovne delavnice, glasbene matineje in izobraževanja za učitelje. Prav tako bi udeležba na tovrstnih aktivnostih podporno vplivala na pozitiven odnos do domačega okolja, dela in ljudi. Prihodnji teden bo novo kulturno strategijo obravnaval tudi Mestni svet.

Foto: MOC

Pretežni del srečanja v Narodnem domu je bil namenjen izmenjavi mnenj in pobud, na podlagi katerih bodo na Zavodu Celeia Celje in Mestni občini Celje pripravili akcijski načrt za prihodnje šolsko leto. Namen je, da lahko vrtci in šole predlagane programe umestijo v šolski koledar 2025/26.

Svoje delo na področju kulture, pedagoški program in možnosti za podporo vzgojno-izobraževalnim ustanovam pri izvajanju kurikula so predstavili Maja Antončič, kustosinja v Centru sodobnih umetnosti, David Preložnik, sodelavec za kulturo na Zavodu Celeia Celje, glasbenik in zborovodja ter Nenad Firšt, dolgoletni sodelavec Zavoda Celeia Celje za kulturo, soustvarjalec kulturnih vsebin v mestu, skladatelj in vodja Celjskega godalnega orkestra.