V Celju podelili nagrade najboljšim mladim plesalcem (foto)


Minulo soboto je v Slovenskem Ljudskem gledališču Celje in Plesnem forumu Celje potekalo 11. mednarodno tekmovanje mladih plesnih ustvarjalcev OPUS 1 – Plesna miniatura 2019.

jose-garrido

Predstavili so se plesalci treh celin, iz Evrope, Azije in Amerike, med 23 izvrstnimi plesnimi miniaturami pa sta žirijo najbolj prepričala Jose Garrido, ki je prejel nagrado za najboljšo miniaturo v starostni kategoriji B in Noemi Cuérél v starostni kategoriji C.

Na tekmovanju so se pomerili plesalci iz Hrvaške, Slovenije, Paname, Poljske, Belgije, Švice, Nemčije, Italije, Tajvana, Finske in Izraela, ki so bili razdeljeni v dve starostni kategoriji. V B kategoriji so se predstavili plesalci, rojeni med leti 2000 in 2004, v kategoriji C pa rojeni med letoma 1995 in 1999.

Plesne miniature, bodisi v solo, bodisi v duet izvedbi je ocenjevala komisija v sestavi Petra Hrašćanec, Alicia Ocadiz in Milan Tomášik.

V skupini B si je nagrado za najboljšo miniaturo in s tem 300 eur priplesal Jose Garrido iz Paname s koreografijo Discipline, žirijo pa je prepričal s svojevrstno fuzijo sodobnega plesa, afriškega plesa in borilnih veščin. Kot najboljšo idejo v tej kategoriji je komisija prepoznala miniaturo Tinkare Plos iz KID Plesonoga, ki je svojo točko naslovila Sejalka zvezd, nagrado za najboljšo izvedbo pa sta si razdelili Lia Lačen za koreografijo Zemlja in Burja Podlesnik za plesno točko Med borovjem temnim. Podeljena je bila še nagrada generacijske komisije, ki jo je dobila Lia Lačen za točko Zemlja.

noemi-cuerelV starejši C skupini se je najbolje odrezala Noémie Cuérel iz Belgije, ki je z avtorskim gibalnim vokabularjem in jasno realizirano idejo prepričala strokovno žirijo v koreografiji The Rose, za kar je dobila nagrado za najboljšo miniaturo v celoti in s tem denarno nagrado v višini 800 eur.

Za najboljšo idejo je bila nagrajena Teja Modrijan iz Plesne šole Scena za koreografijo Modrost telesa, v kateri je pokazala minimalistično domiselno plesno miniaturo, najboljšo plesno izvedbo pa je prikazal Lin Tse-An iz Tajvana, ki se je izkazal v sanjskem plesnem mozaiku z bogatim plesnim vokabularjem.

Nagrada generacijske komisije je šla v roke Bartłomieja Mieszczaka in Nicol Wesołowske iz Poljske za koreografijo WTV x D.

Za posebno nagrado JSKD in Plesnega studia INTAKT za produkcijo novega projekta, ki bo imel premiero na OPUS-u 2020 je komisija podelila tri nominacije: Bartłomiej Mieszczak & Nicol Wesołowska, Danielle Lamensdorf ter Ana Cvelfar.

teja-modrijanPoleg tega je Matjaž Farič, umetniški direktor mednarodnega festival Front@ sodobnega plesa izbral plesne miniature, ki bodo predstavljene na 12. Front@ festivalu, 31.8.2019 v Murski Soboti. Fariča so najbolj prepričali Lia Lačen, Petja Golec Horvat & Varja Golec Horvat, Jose Garrido, Burja Podlesnik, Teja Modrijan, Bartłomiej Mieszczak & Nicol Wesołowska, Dor Nahum, Danielle Lamensdorf, Ana Cvelfar in Lin Tse-An.

Na letošnjem Opusu1 sta tekmovala tudi dva plesalca iz Izreala, katerih gostovanje je omogočilo veleposlaništvo Izraela, njun spremljevalec pa je izbral plesno miniaturo, ki bo kot predstavnica Slovenije sodelovala na plesnem festivalu v Izraelu decembra 2019. V Izrael bo potovala Ana Cvelfar s koreografijo Con-cept.

Vsakoletne predpisane teme mlade plesalce spodbujajo h kritičnemu razmišljanju o posameznih vprašanjih ter jim predstavljajo povod za spoznavanje, raziskovanje in ustvarjanje. Letos pa se je organizator odločil drugače in izbiro teme prepustil mladim ustvarjalcem, tako da se lahko nadejamo res razgibanih in raznolikih koreografij, prežetih z mladostno drznostjo.

N.M., foto: Jure Kravanja