V Celju premiera lutkovne predstave o Almi Karlin


Škratovo lutkovno gledališče Celje je v petek premierno uprizorilo lutkovno predstavo za otroke z naslovom Alma. Predstava črpa navdih iz življenja celjske svetovne popotnice, publicistke in antropozofinje Alme Maksimiljane Karlin.

Vodja ŠLGC, Breda Stepan, je leta 2019 naletela na slikanico za otroke z naslovom Alma: svet pred domačim pragom, avtorice Mojiceje Podgoršek. Ko jo je prebrala, je začela razmišljati, da bi lahko ustvarili lutkovno predstavo o prav posebni deklici, Celjanki, najpogumnejši svetovni popotnici, pisateljici Almi Idi Wilibaldi Maximiliani Karlin.

Lani je to željo in idejo povedala svojim prijateljem iz ŠLGC, ki so izziv sprejeli. K sodelovanju so povabili samostojnega lutkovnega ustvarjalca, režiserja Matevža Gregoriča. Lanskega septembra se je začelo študijsko delo o življenju Alme Karlin, potem pa je začela nastajati vsebina za lutkovno predstavo, ki je imela poseben izziv – morala je biti namreč narejena tako, da je razumljiva tudi najmlajšim.

Stepan je ob tem dejala: “Literarni opus Alme Karlin je namenjen predvsem odraslemu bralcu, zato je otrokom in mladini nedoumljiva. Kako torej ujeti nemirnega Alminega duha in ga približati najmlajšim? V predstavi smo »zajahali« Almine mladostne sanje. Sanje, ki so jo oblikovale in vodile celo življenje. Učiti se, potovati in iskati prijatelje – sorodne duše. O tem, skozi Almine oči, govori naša predstava.”

V Almi igrajo oz. animirajo: Natalija Jenko, Ajda Jonak, Marijana Kolenko, Niko Korenjak, Mateja Podpečan, Suzana Savković, Breda Stepan, Paulina Veronek. Likovne podobe, scene in lutk sta se lotila Nataša in Urh Kodre. Glasba je avtorsko delo Bojana Drakslerja, ki je tudi njen izvajalec. Ton in luč so zaupali Brini Cehner.

Predstava, ki je primerna tudi za odrasle, je že uvrščena na državno srečanje lutkovnih skupin, ki bo 6. junija na Ptuju, kmalu pa jo bo mogoče v Celju znova videti.

Mojca Redjko je kot selektorica območnega srečanja lutkovnih skupin o Almi zapisala:

ŠLGC je spet uspela celovita, duhovita, vsebinsko žlahtna in presenečenj polna lutkovna predstava, naslovniško odprta in dragocena zaradi vsaj dveh segmentov: inovativnosti uporabljenega lutkovnega medija in komunikativnosti dokumentarne snovi.