V Celju zaključek mednarodne glasbene manifestacije, edine tovrstne v Sloveniji in EU (foto in video)


Pred dnevi se je v Knežjem mestu zaključila mednarodna glasbena manifestacija, ki je združila 55 mladih glasbenikov iz 25 držav sveta.

Dogodek se uvršča med edine tovrstne v Sloveniji in EU po svoji vsebini, ki je namenjena mladim izvajalcem – skladateljem klasične glasbe.

Gre se za mednarodno tekmovanje izvajalcev – skladateljev, ki je posvečeno violinistu in skladatelju Oskarju Riedingu, ki je v Celju ustvaril ena najbolj slovitih del violinske pedagoške literature. Po uspešno izpeljanem violinskem tekmovanju, ki se je odvijalo lansko leto so letos prišli na vrsto tudi drugi inštrumentalisti. In sicer tisti, ki radi pišejo in izvajajo lastne skladbe. Saj je Oskar Rieding tudi sam bil tako avtor, kot tudi izvajalec svojih violinskih in tudi klavirskih del.

V prvem delu tekmovanja, ki je potekalo v obliki video izbora so se prijavili predstavniki naslednjih držav: Slovenija, Avstrija, Srbija, Bosna in Hercegovina, Italija, Madžarska, Španija, Portugalska, Francija, Grčija, Latvija, Finska, Rusija, Ukrajina, Poljska, Turčija, Sirija, Združeni arabski emirati (Dubaj), Kitajska, Singapur, Malezija, ZDA, Brazilija, Urugvaj in Argentina.

Skupno na tekmovanje se je prijavilo je 55 glasbenikov starih od 6 do 37 let, v štirih starostnih kategorijah.

V dvodnevnem finalu tekmovanja, ki je potekal v Narodnem domu v Celju, se je publiki predstavilo 20 finalistov, ki jih je izbrala strokovna žirija v sestavu: prof. Dušan Bavdek (Akademija za glasbo v Ljubljani), prof. Nejc Kuhar (Konzervatorij J. Haydn v Eisenstadtu), prof. Bruno Vlahek (Akademija za glasbo Katarina Gurska v Madridu), prof. Olga Ulokina (Umetniška gimnazija Velenje) in prof. Adam Skoumal (Akademija za glasbo v Pragi).

V vsaki od kategorij tekmovanja pa so bili v finalu zastopani tudi domači izvajalci – skladatelji. V prvi kategoriji so to bile mlade violinistke, ki obiskujejo glasbeno šolo Rogaška Slatina: Lara Šturbej, Tjaša Potočnik in Ana Zatler (mentorica prof. I. Ulokina):

V drugi kategoriji sta se v finalu predstavili dve mladi slovenski pianistki: Tinka Muck iz Glasbene šole Šentjur (mentorica prof. L. Kocherova) in Karolina Grujić, ki obiskuje Konzervatorij za glasbo v Ljubljani (mentorica prof. S. Zorko).

Izvrstna študentka kompozicije na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razreda prof. Marka Mihevca – Teja Komar je skupaj s saksofonistom Andrejem Omejcem nastopila v tretji kategoriji finala.

V četrti, najstarejši kategoriji pa je zmaga in dve posebni nagradi tekmovanja pripadla pianistki in skladateljici Lari Oprešnik. Skupaj z virtuozom na oboi, Arisom Vehovcem sta očarala publiko in prepričala žirijo z izvrstno izvedbo Larine avtorske skladbe Modrina:

Posebno nagrado Društva slovenskih skladateljev pa je na podelitvi izročil prof. Nenad Firšt, predsednik društva. Prislužile pa sta si jo dve izjemni mladi violinistki: Barbara Juminaga iz ZDA in Lana Gerasimenko iz Ukrajine:

Prvo nagrado tekmovanja v tretji kategoriji, dve posebni nagradi in nagrado organizatorja tekmovanja pa je prejel mladi, a že priznani pianist in skladatelj iz Srbije – Veljko Nenadić:

Prvo nagrado v drugi kategoriji je poleg Barbare Juminaga prejel nadarjeni turški violončelist Arda Byurukgyural, ki je nastopil z avtorsko skladbo “Mesečev ples”:

V prvi kategoriji pa je slavil zmago najmlajši udeleženec tekmovanja: šestletni Andrej Slobodjanjuk – violinist ruskega porekla, ki živi v Singapurju. Poleg del za violino Andrej piše tudi skladbe za klavir, ki jih je predstavil slovenski publiki na koncertih finalistov:

Po končanih finalnih nastopih in svečani podelitvi nagrad je sledilo sproščeno druženje in izmenjava izkušenj med udeleženci.

Drugi dan finala je bila v veliki dvorani Narodnega doma organizirana brezplačna skladateljska delavnica za vse finaliste. Delavnico so vodili člani strokovni žirije. Ob koncu projekta je predsednik žirije, prof. Dušan Bavdek povedal: “Večina velikih glasbenih umetnikov je v sebi združevala ustvarjalno in poustvarjalno dimenzijo. Mednarodno tekmovanje Oskar Rieding neguje in spodbuja to celovitost pri mladih glasbenikih in jim ponuja možnost predstavitve in potrditve na najvišji ravni. Na odru smo dejansko lahko prisluhnili tudi nekaterim bleščečim talentom in tekmovanje se je izkazalo za izjemno in dragoceno v najširšem mednarodnem prostoru. Vse priznanje gre organizatorjem za vrhunsko izpeljavo dogodka.”

Finalisti tekmovanja pa so nastopili tudi na koncertni turneji, ki je obsegala 3 nastope: gala koncert v Kristalni dvorani v Rogaški Slatini, koncert finalistov v Zlati dvorani Zdravilišča Laško, ter koncert finalistov v Tartinijevi hiši v Piranu.

Tekmovalci so odšli iz Celja navdušeni nad mestom, atmosfero dogodka in čudovito zgodbo Oskarja Riedinga, ki domuje v Knežjem mestu.

Glasba in ustvarjalni zanos teh mladih virtuozov pa bodo še dolgo ostala v Celju v srcih publike, ki je dogodke spremljala z velikim navdušenjem.

Projekt ima planiran naslednji dogodek 15. septembra, takrat se v dvorani Narodnega doma bodo celjski publiki predstavili slovenski in tuji finalisti tekmovanja ob spremljavi Zagrebškega komornega orkestra. Koncert je namenjen mlajši generaciji. Vstop na prireditev bo prost.

rokovo-poletje-2018-klik