V Libojah obeležili 200-letnico keramične industrije


keramikaliboje

Keramična industrija ima v kraju Liboje bogato zgodovino. Predstavlja jedro slovenske proizvodnje gospodinjske in okrasne keramike in letos praznuje dvestoletnico svojega obstoja in ohranjanja tradicije tako v domačem kot tudi v tujem prostoru. Podjetje Keramika Liboje je po težavah v preteklih letih prevzel A.Bojnec, ki je ohranil proizvodnjo keramike na domačih tleh in se osredotočil predvsem na kulturo priprave in postrežbe hrane ter temu primerne keramike. 

200 let tradicije. 

Namen projekta je opozoriti na pomen kulturne dediščine v Libojah, ki je s svojo pisno in materialno zgodovino vezana na keramično industrijo, in ozavestiti preteklost, ki pripada enako močno starejši in mlajši generaciji. Kajti njena zgodovina je zgodba, ki je skozi čas dveh stoletij doživljala preobrazbe, vzpone in padce in danes čaka na svojo prihodnost.

Razstavo keramičnih izdelkov sta konceptualno in izvedbeno zastavila umetnostna zgodovinarka in kustosinja mag. Alenka Domjan in grafični oblikovalec Jože Domjan, oba domačina. Pri pripravi razstave smo izhajali iz ohranjene materialne kulture s pomočjo krajanov in zgodovinskega spomina, ki ga je ta proizvodnja pustila v ljudeh.
Razstava je postavljena v večji meri kronološko (vse od Schützove keramike pa do današnjih izdelkov), nekaj razstavnih miz je tudi tematskih. Razstava se zaključi z izdelki otrok iz vrtca Liboje in podružnične osnovne šole Liboje, ki kažejo na pomembno medgeneracijsko povezanost in prenos znanja.

Avtor razstave fotografij je fotograf Gašper Domjan. Razstava je manifestacija položaja in zgodba sedanjosti. Nastala je v zapuščenih prostorih bivše tovarne Keramične industrije Liboje in s svojo podobo pripoveduje čas v odsevu nekdanjega domicilnega prostora. Fotografije govorijo same po sebi in postavljajo vprašanje – je prihodnost v revitalizaciji proizvodnje ali gre zgolj za zgodovinski zapis?

keramicnaa

aV

Vir fotografij in pomoč pri informacijah: Biserka Neuholt Hlastec