V Muzeju novejše zgodovine Celje odprli razstavo priznanega umetnika iz Bosne in Hercegovine


Zadnji torek v avgustu je v Muzeju novejše zgodovine Celje steklo odprtje gostujoče razstave “Zukove karikature”, ki vsebuje dela priznanega umetnika iz Bosne in Hercegovine Zulfikarja Zuka Džumhurja.

Na otvoritvi je spregovoril direktor tamkajšnjega muzeja Tonček Kregar, prisotne pa sta nagovorila tudi direktor muzeja, odgovornega za pripravo razstave Benjamin Mušinović in Srdjan Džumhur. Kulturno popestritev med otvoritvijo, katere se je udeležilo 80 oseb, je pripravil kitarist Matic Dolenc. Pobudo za gostovanje razstave v celjskem muzeju, ki bo na ogled do 24. septembra naslednjega leta, je podal Džumhur.

Kot nam je po prireditvi povedala Darja Jan iz Muzeja novejše zgodovine Celje, jih je direktor Centra Za Kulturo – Narodni Univerzitet Konjic Benjamin Mušinović pozval, da se v naslednjem letu z razstavnimi vsebinami v Konjicu predstavi še celjski muzej.

Foto: Urška Todosovska Šmajdek
Razstava v Bosni in Hercegovini svojo pot začela že leta 2013

Razstava “Zukove karikature”, ki se je prvič predstavila leta 2013 v Konjicu, je prva razstava karikatur, ustvarjena na tem območju po smrti Zulfikarja Zuka Džumhurja leta 1989. Po prvi izvedbi je bila v zadnjih desetih letih na voljo za ogled še v mnogih drugih mestih. S to razstavo želijo širšemu občinstvu predstaviti le en del Zukove ustvarjalnosti, kar so karikature. Te so bile Zukova identiteta, od znamenite antologijske karikature »Kapital«, nastale v »Književnih novinah« leta 1950, do naslednjih 10.000 karikatur, ki jih je objavil v svojem bogatem ustvarjalnem opusu.

Za nastanek in izvedbo razstave je poskrbel zbiratelj in Zukov prijatelj Safet Hebibović, ki je več kot 500 kopiranih in 30 neobjavljenih karikatur podaril konjiškemu domoznanskemu muzeju, v sklopu katerega je tudi Zukova rojstna hiša. Razstavo so uredili direktor muzeja Benjamin Mušinović ter kustosa Dino Džumhur in Muhamed Krnjić.

Foto: Urška Todosovska Šmajdek
Najbolj poznana Džumhurjeva karikatura je bila objavljena v mnogih svetovnih časopisih

Zulfikar – Zuko Džumhur se je rodil septembra 1920 v Konjicu v Bosni in Hercegovini. Bil je scenarist, potopisec, slikar, scenograf, in karikaturist. Šolal se je v Sarajevu in Beogradu, diplomiral pa na Akademiji za likovno umetnost. Svoje prve risbe je objavil leta 1947, nato pa delal kot ilustrator in karikaturist v raznih revijah. V času svojega delovanja je objavil čez 10.000 karikatur. Antologijska karikatura, ki je nastala v “Književnih novinah” pod nazivom “Kapital” je še posebej zaznamovala njegovo delo. V njej je Zuko časovno zamenjal Stalina in Marksa, kjer se vidi, da Marks sedi za delovno mizo, medtem ko je za njim portret Stalina. V tistem obdobju so jo objavili skoraj vsi svetovni časopisi.

Napisal je scenarije za več kratkih in tri celovečerne filme ter 35 scenografij za gledališča, veliko pa je tudi potoval po svetu. Njegova najbolj znana knjiga je bila “Nekrolog bazarju“, ki je izšla leta 1958. Umrl je 27. novembra v Herceg Novem v Črni gori, dva dni kasneje pa je bil pokopan v domačem Konjicu.