V Osrednji knjižnici Celje vedno več vandalov


celjska_knjižnica_1V zadnjih dveh letih se je v Celju izredno povečalo število priseljencev iz drugih držav, zato imajo tudi v osnovnih in srednjih šolah več učencev, ki slovenskega jezika ne razumejo dobro. To težavo so želeli nasloviti tudi v celjski knjižnici, a jim je situacija ušla iz rok, poroča Dnevnik.

V okviru omenjenega projekta so v Osrednji knjižnici Celje so tem učencem ponudili literaturo v njihovem maternem jeziku, dodatno pa zaposlili in angažirali tudi prostovoljce, ki jim ponujajo pomoč pri šolskem delu ter brezplačne inštrukcije.

»Izkazalo se je, da čeprav imajo ti mladi velike težave pri razumevanju slovenskega jezika in šolskem delu nasploh, se za tovrstno pomoč ne odločajo. Kljub temu zaradi dostopnosti do brezplačnega spleta in računalnikov veliko časa preživijo pri nas,« je povedala za Dnevnik direktorica Osrednje knjižnice Celje Polona Rifelj.

»Nekateri so nesramni, nasilni in glasni, po knjižnici se celo lovijo in se med seboj pretepajo, zato so se začele vrstiti tudi pritožbe. Dve študentki, ki sta bili priči verbalnemu napadu na knjižničarko, sta nas prosili, naj ukrepamo,«je še komentirala Rifljeva o težavah, ki so se pri tem pojavile.

Eden od staršev naj bi med drugim tudi opozoril, da si na otroškem oddelku nekateri ogledujejo tudi pornografske spletne strani in celo strani z orožjem. Kršitelji so med drugim tudi uničevali inventar, kradli  in redno sprožali požarne alarma, kar je imelo za posledico tudi nekajkratno evakuacijo knjižnice. Pri tem pa naj ne bi šlo le za otroke priseljencev, temveč tudi za mladoletne Celjane.