V Pokrajinskem muzeju Celje lani 25 tisoč obiskovalcev. Kaj načrtujejo za 2024


Pri Pokrajinskem muzeju Celje so včeraj pripravili tiskovno konferenco, kjer je direktor Stane Rozman predstavil delo muzeja v letu 2023 in spregovoril o načrtih ter projektih, ki jih pripravljajo v letu 2024.

Pri Pokrajinskem muzeju Celje ocenjujejo, da so uspešno izpolnili zastavljene cilje. Muzejske zbirke si je namreč z vstopnico ogledalo skoraj 25.000 obiskovalcev, prav tako pa so program, ki so ga prijavili na javni poziv Ministrstva za kulturo in Mestne občine Celje, izpeljali v skladu z načrtom.

V primerjavi z letom 2022 se je lani povečalo število gostov iz tujine. V skupnem deležu jih je bilo skoraj 20 % iz 57 različnih držav.

Direktor muzeja, Stane Rozman, je za preteklo leto izpostavil izvedbo razstav Prevzeto v zaščitoObtežilniki za papirAvgust Friderik Seebacher (1887-1940)Alma Maksimiljana Karlin – pisateljica in  Tweets from the Past/Čivki iz preteklosti. Slovenska arheologija skozi zvoke, simbole in prve zapisane besede.

Razstava “Prevzeto v zaščito” (Foto: Pokrajinski muzej Celje)
Letošnje leto bo zaznamovala prenova Stare grofije

V letu 2024 bo imela veliko vlogo prenova Stare grofije. Dela so se pričela lansko jesen, prva faza obnove, ki zajema postavitev dvigala, ureditev električne napeljave v kleti, prezračevanje notranjega lapidarija in novo razstavišče z rimskimi freskami, pa naj bi bila končana do sredine meseca aprila.

Nadaljevanje del je odvisno od rezultatov razpisa Ministrstva za kulturo, ki naj bi v mesecu februarju objavilo razpis za obnovo kulturne dediščine v Vzhodni kohezijski regiji. V tej fazi je predvidena ureditev notranjega lapidarija in razstavišča s freskami, postavitev razstave o izkopavanjih na Muzejskem trgu ter ureditev fasade Stare Grofije z njeno ambientalno osvetlitvijo.

Neodvisno od rezultatov razpisa pa bo muzej nadaljeval z deli na razstavišču s freskami, ki bi ga želeli za obiskovalce odpreti najkasneje aprila prihodnje leto.

“Potreben je še dogovor z restavratorskim centrom o načinu prezentacije fresk, kajti najpomembnejši del fresk je še vedno v Ljubljani na restavriranju, a to se zdaj počasi zaključuje. Mi si želimo, da bi strop šel na strop, v Ljubljani pa imajo nekoliko drugačno mnenje,” je razložil direktor Pokrajinskega muzeja.

Direktor Pokrajinskega muzeja Celje, Stane Rozman (Foto: Simon Valant)

Kar se tiče večjih letošnjih projektov je Rozman poudaril razstavo in knjigo Celjski grofje v kvaternijih Rimsko nemškega cesarstva, ki jo pripravljata dr. Tomislav Vignjević in mag. Damir Žerič, odprtje nove sobe Potopljeni zakladi Savinje na stalni arheološki razstavi Od šivanke do zvezd in izdajo nove knjige o Celjskem stropu avtorice Gabrijele Kovačič.

Sodelovali bodo tudi z Občino Šentjur, pri postavitvi razstave Leopold Murn – fotograf in kronist Šentjurja in Kozjanskega, ter z Glaskunstzentrum und glasmuseum Bärnbach, pri postavitvi njihove letne razstave.

“Še naprej ostati najpomembnejša dediščinska ustanova na Celjskem in povečati število obiskovalcev, tako slovenskih kot tudi tujih. Da bi nam to uspelo smo uvedli novost, in sicer letno vstopnico po ceni 10 evrov. Z njo lahko obiskovalci kadarkoli v okviru odpiralnega časa prihajajo v muzej in s popustom kupujejo naše publikacije,” je o ciljih za letošnje leto spregovoril Rozman.

Novost bodo poleg letnih vstopnic tudi avdio vodiči na stalni kulturno-zgodovinski zbirki.