V SLG Celje prihaja tragedija Romeo in Julija (video)


V petek, 17. februarja, bodo v SLG Celje premierno uprizorili tragedijo Williama Shakespeara Romeo in Julija v režiji Matjaža Zupančiča.

Ob tej so nam več zaupali kar sam Matjaž Zupančič, upravnica SLG Celje Tina Kosi in strokovni sodelavec Gregor Potokar. Romeo in Julija je tragična ljubezenska zgodba, ki je navdihovala ustvarjalce vseh generacij in umetniških zvrsti. Zgodba izhaja iz Italije, leta 1562 jo je v obliki pesmi zapisal Arthur Brooke z naslovom Tragicall Historye of Romeus and Juliet, leta 1567 pa je zgodbo v prozni obliki z naslovom Palace of Pleasure zapisal Wiliam Painter. V petek bo najbolj znano ljubezensko zgodbo uprizorilo tudi SLG Celje.

Nesmrtna zgodba o nesojeni ljubezni
Matjaž Zupančič, Tina Kosi in Gregor Potokar.
Matjaž Zupančič, Tina Kosi in Gregor Potokar.

Vsak pozna tragično zgodbo dveh zaljubljenih src, katerih ljubezen ju je pahnila v smrt. Julija prihaja iz družine Capuletovih, Romeo pa pripada družini Montegov. Družini sta med seboj že od nekdaj sprti.

Potem pa Capuletovi priredijo ples, ki se ga naskrivaj udeleži tudi Romeo. Romeo in Julija se na prvi pogled divje zaljubita, ne da bi vedela, da pripadata sovražnima družinama.

Romeo se še isto noč pritihotapi na vrt Capuletovih in z Julijo se dogovorita, da se bosta naslednji dan naskrivaj poročila. Poročno noč preživita skupaj, potem pa se dogodki usodno zapletejo. Spor med družinama se še dodatno zaostri, kar pa terja številne žrtve.

 

Matjaž Zupančič: “Družba ubija svoje otroke”
Matjaž Zupančič: "Sam način tragičnosti se je prenesel v sedanji svet."
Matjaž Zupančič: “Sam način tragičnosti se je prenesel v sedanji svet.”

In čeravno ste seznanjeni z zgodbo, je izjemnega pomena tudi ideološka nota tragedije Romeo in Julija. Shakespearova literarna mojstrovina je namreč je zgodba o sovraštvu in ljubezni, o prevzetnosti in nestrpnosti, o vzvišenosti in omejenosti duha, je zgodba poezije in nasilja. Zaljubljenca prihajata iz sovražnih družin in poskušata kljubovati socialnim sponam. Največja ljubezenska zgodba vseh časov je poleg zgodbe o ljubezni zgodba o nesmiselnem sovraštvu veronskih družin.

Romeo in Julija je namreč tudi zgodba o sovraštvu dveh družin, ki sovraštvo prenašata na mlado generacijo, o nesmiselnosti in uničujoči sili sovraštva, ki uniči mlado ljubezen, o spravi sovražnih družin, ki se zgodi prepozno in ne more obuditi življenj mladih ljubimcev. V resnici je tudi Romea in Julijo ubila prav družba s svojimi normami in vedenjem. 

Res je, tragedija Romeo in Julija je bila že neštetokrat povedana. Vsakič na svoj način, vsakič drugače. Tragična ljubezenska zgodba, ki je v SLG Celje potrpežljivo nastajala dve leti, pa je enostavno očarljiva, a hkrati zastrašujoča. Polna ljubezni in veselja, a hkrati sovraštva in žalosti. Nastajala je v drugačnem času, vendar je v svojem bistvu še vedno aktualna in del vseh nas. Če povzamemo besede Matjaža Zupančiča: “Sam način tragičnosti se je prenesel v sedanji svet. Danes ni nič bolj krvavo ali tragično, kot je bilo v tistih časih.” Skozi ideološko prizmo postavlja ogledalo družbi in z brezpogojno osebno noto predstavo brez težav približa prav vsakemu gledalcu. Posebnost predstave pa je tudi zbor, ki nas spotoma popelje skozi dogajanje in daje zgodbi dodano vrednost. Ravno glasba je namreč najlepši jezik ljubezni in ima neverjetno moč, da dotakne naša srca.

Zato ne spreglejte petkove premierne uprizoritve ljubezenske tragedije Romeo in Julija. Preprosto zato, ker gre za klasično zgodbo v drugačni preobleki.