V SLG Celje prihajajo Profesionalci espe (video)


V SLG Celje bodo v petek, 30. novembra, ob 19.30 na Velikem odru premierno uprizorili komedijo Borisa Kobala Profesionalci espe v režiji Jaše Jamnika.

Boris Kobal se je tokrat prvič preizkusil kot dramatik, kar se mu je tudi obrestovalo. Besedilo za komedijo Profesionalci espe je namreč prispelo na razpis gledališča za žlahtno komedijsko pero leta 2017, kjer se je uvrstilo med tri najkakovostnejša besedila.

Profesionalci espe postavljajo ogledalo družbi
Ustvarjalci komedije Profesionalci espe so nam zaupali več o njenem nastajanju.
Ustvarjalci komedije Profesionalci espe so nam zaupali več o njenem nastajanju.

Profesionalci espe v ospredje postavlja zgodbo o družini poklicnih hudodelcev, ki navdušuje s pretanjeno duhovitostjo in črno komedijo. Prisotna je tudi satirična družbeno politična satira, ki prikazuje, kaj vse je človek pripravljen storiti za golo preživetje. Kobalova komedija tako postavlja ogledalo družbi, hkrati pa je pri tem tudi pretirano absurdna, zaradi česar se bo zagotovo vtisnila v spomin obiskovalcem.

Na videz lahkotna komedija tako ponuja več kot je vidno na prvo žogo. Odlikujejo jo iskrivi dialogi, absurni obrati in črnohumorne situacije, prav tako pa  je dogajanje na odru požlahteno tudi z glasbene plati.

V predstavi se družina odloči ugrabiti ženo bogatega poslovneža Hohšteterja, s katero namerava podjetje izsiljevati in si pridobiti precej denarja. Izkaže se, da je sin ugrabil napačno žensko, ob tem pa je kot kolateralna škoda preminil tudi neki naključni menih. Ko se ugrabljenka zbudi iz omame in se izkaže, da ni prava oseba, temveč le tajnica tajkunskega podjetja, sklenejo, da se je morajo zaradi potencialnega izdajstva obvezno znebiti. Nato se zgodi duhovit obrat.

Razplet si lahko ogledate na odru SLG Celje že v petek zvečer. Pred tem pa si lahko v spodnjem video posnetku ogledate, kaj je o svoji komediji in njenem odrskem krstu povedal Boris Kobal.