V SLG Celje prihajata kosovirja Svetlane Makarovič


Slovensko ljudsko gledališče (SLG Celje) tokrat pripravlja pravo poslastico za otroke in otroke po duši. V petek bodo namreč premierno uprizorili predstavo za otroke Kosovirja na leteči žlici, ki je nastala izpod peresa Svetlane Makarovič.

Kosovirja na leteči žlici bosta v SLG Celje doživela svojo krstno uprizoritev v dramski maniri, saj sta bila predhodno v Sloveniji utelešena le skozi lutke. Tokrat pa sta se v vlogah kosovirjev znašla Tanja Potočnik in Damjan M. Trbovc, ki opozarjata, da kosovirji prav zares obstajajo, če jim le znamo prisluhniti. Če hodimo po gozdu odprtega srca in našpičenih ušes, jih lahko namreč slišimo.

Za režisersko taktirko je tokrat poprijel Matjaž Latin, ki sam neizmerno uživa ob otroških predstavah in je vzel kosovirja za svoja. S svojo radovedno in navihano naravo namreč hitro vsakogar prevzamejo. Imajo črn kožuh, ki se odlikuje po izredni mehkobi. Krasi jih dolg, košat rep, ki se navadno končuje v čopek. V gobčku ima kosovir šestnajst ostrih zob, s katerimi razkosava paradnižnike, ki so glavna kosovirska hrana.

Ustvarjalci predstave toplo pozdravljajo kosovirja pod streho SLG Celje.
Ustvarjalci predstave toplo pozdravljajo kosovirja pod streho SLG Celje.
Kosovirja se odpravita na pot do Človekarije, da spoznata čudna bitja na dveh nogah

Kosovirji so večinoma ljubke in družabne živali, ne smemo pa jih dražiti ali celo prehitro zbujati iz spanja. Takrat pobesnijo, praskajo in glasno vreščijo ter kosovikajo. Izjema so neradovedni kosovirji, ki pa so manj razširjeni. Obe vrsti prebivata v žlicah, na katerih rastejo paradižniki. Z žlicami se tudi premikajo po zraku.

V delu Svetlane Makarovič se želi radovedna kosovirinja Glili odpotovati proti severojugovzhodu, kjer bi rada v živo spoznala čudna bitja, ki sama sebe imenujejo ljudje in živijo v Človekariji. S seboj povabi kosovirskeega prijatelja Glala, s katerim se odpravi v popotne dogodivščine do Človekarije. Na svoji poti spoznata številne zanimive like, vse dokler ne spoznata ljudi, ki pa ju s svojim vedenjem skrajno razočarata, vendar se po tem toliko bolj vesela vrneta v Kosovirijo.

Pred premiero v SLG Celje je dramaturginja Alja Pedan navihana kosovirja označila kot radovedni bitji, ki ju zanima človeški svet. Vendar pa ju ta zgolj razočara, s čimer postavlja predstava tudi ogledalo družbi z izjemno hudomušno noto. Kosovirji tako niso le zabavne narave, saj poleg tega tudi ozaveščajo in to že vse od leta 1975. Glavno vlogo so zavzeli v dveh knjigah in treh gledaliških igrah. V SLG Celje bodo zaživeli v povsem novi, dramski podobi, kar pozdravlja tudi Tina Kosi, umetniška vodja gledališča. Želi namreč slediti tradiciji dobro uprizorjenih iger za najmlajše, pri čemer so z delom Svetlane Makarovič zadeli žebljico na glavico.

Ne spreglejte torej premiere predstave za otroke v petek, 5. oktobra ob 18. uri in se potopite v čudoviti svet kosovirčkov. In kdo ve, morda jih prav zares slišite …

T. O.