V Štorah podelili občinska priznanja in odprli razstavo o zgodovini kraja


Danes je občinski praznik Občine Štore, ki so ga sinoči obeležili s slavnostno akademijo in podelitvijo priznanj.

Priznanje župana so prejele Taya Čanžek (za športne uspehe v plavanju), Lana Kačičnik (za športne uspehe v rokometu) in Ivanka Tofant (za prostovoljsko delo).

Grbe Občine Štore so prejeli: Jaroslav Grajžl (bronasti grb za večletno delovanje na področju gasilstva ter zaščite in reševanja), Osrednja knjižnica Celje Knjižnica Štore (bronasti grb za prizadevno delo pri ustvarjanju bralne in kulturne zavesti v lokalni skupnosti) in Studio 73 ter arhitekt Gregor Žohar (srebrni grb za večletno uspešno delovanje in za dosežke na področju arhitekture in oblikovanja).

Eden od panojev na Lipi; foto: ZAC

Na slovesnosti je bila predstavljena tudi razstava z naslovom “Štore v dokumentih Zgodovinskega arhiva Celje”.

Avtorica Sonja Jazbec je na 12 panojih, ki so do konca meseca na ogled v Športnem parku Lipa predsavila značilnosti, spremembe in zanimivosti iz zgodovine kraja.

Razstava, ki priča o zgodovini železarniškega kraja, začenja svoj stik z javnostjo kar preko spleta.

Stara razglednica iz Štor v nemškem jeziku je naslovna slika razstave Štore v dokumentih Zgodovinskega arhiva Celje (foto: ZAC)
Stara razglednica iz Štor v nemškem jeziku je naslovna slika razstave Štore v dokumentih Zgodovinskega arhiva Celje (foto: ZAC)

Začasna razstava Štore v dokumentih Zgodovinskega arhiva Celje je bila prvenstveno na vpogled javnosti najprej preko portala virtualni.zac.si. To je že četrta razstava iz serije Arhiv v regiji, s katero se v celjskem arhivu osredotočajo na predstavitve različnih vsebinskih zvrsti in kategorij gradiva iz posameznega kraja.

Projekt je nastal v sodelovanju Občine Štore in Zgodovinskega arhiva Celje, gradivo pa je izbrala in tematsko opremila arhivska svetovalka Sonja Jazbec.

V živo je bila razstava odprta konec maja v sklopu občinskega praznika v Štorah.

Celjski arhiv s svojimi virtualnimi razstavami edinstven v slovenskem prostoru

Stara razglednica iz Štor v nemškem jeziku je naslovna slika razstave Štore v dokumentih Zgodovinskega arhiva Celje (foto: ZAC)
Virtualna soba celjskega arhiva je kraj, kjer si lahko tokrat premierno ogledamo razstavo Štore v dokumentih ZAC, sicer pa je dom še številnim drugim razstavam. (foto: ZAC)

»Vse začasne razstave za vedno ostanejo na našem portalu,« pove dr. Borut Batagelj, direktor arhiva. »gre za malo drugačen koncept, ki skozi virtualno izkušnjo dopolnjuje naše redne dejavnosti«

Med drugim si lahko obiskovalci portala ogledajo razstavo Vino na meji / Vino na granici, kjer so razstavljeni dokumenti iz slovenskih in hrvaških javnih arhivov.

V Zgodovinskem arhivu Celje virtualni sprehod ni novost – prvi je bil na njihovi spletni strani že leta 2017. Leta 2020 pa so virtualni izkušnji namenili kar nov podportal – Virtualni ZAC, na katerem se izkušnja arhiva zares približa realnosti.

Poleg virtualnih razstav je preko portala možen dostop tudi do spletne trgovine arhiva, na virtualni recepciji pa se nahaja celo obrazec, kjer lahko oddamo vlogo za čitalnico. Kot je še povedal Batagelj, je virtualna izkušnja celjskega arhiva edinstvena v slovenskem postoru.