SLG Celje pripravlja krstno uprizoritev drame Onjegin (video)

09. 05. 2018 11:25

V petek, 11. maja 2018 on 19.30 bo v Slovenskem ljudskem gledališču Celje (SLG Celje) potekala krstna uprizoritev nove slovenske drame Nebojše Pop-Tasića Onjegin, ki je nastala po motivih romana v verzih Jevgenij Onjegin Aleksandra Sergejeviča Puškina.

Ustvarjalci drame Onjegin so nam zaupali več o njeni vsebini in nastajanju.
Ustvarjalci drame Onjegin so nam zaupali več o njeni vsebini in nastajanju.

Puškinova dela so izjemno cenjena, saj gre za temeljna dela moderne ruske literature v obdobju romantike. Izjemno pomemben pa je postal tudi na globalni ravni kot priznan pisatelj in dramatik. Postal je oče ruske literature v 19. stoletju in predstavil rusko literaturo Evropi, njegov jezik pa Rusi uporabljajo še danes.

Eno od njegovih ključnih del je roman v verzih Jevgenij Onjegin, ki je nastajal več kot sedem let. Po številnih kritikah naj bi roman zajel duh časa Rusije v 19. stoletju, Puškin pa si je z omenjenim delom le še dodatno utrdil ime kot enega izmed najpomembnejših ruskih avtorjev.

Avtorske priredbe Puškinovega romana se je pogumno lotil Nebojša Pop-Tasić, ki je v slovenskem prostoru znan kot vsestranski gledališki avtor, režiser, dramaturg, avtor glasbe, zelo uspešen pa je tudi kot filmski scenarist. Ker SLG Celje veliko energije in zaupanja vlaga v delo z mladimi, bo tokrat za režisersko taktirko blestela Yulia Roschina, ki je za režijo Pop-Tasićeve dramatizacije Gospe Bovary prejela Borštnikovo nagrado za režijo leta 2015.

Onjegin – drama o življenju in ljubezni

Jevgenij Onjegin je peterburški plemič, ki ima vse, vendar je zdolgočasen in naveličan življenja. Na podeželskem posestvu spozna sestri Olgo in Tatjano. Njegov prijatelj Lenski je zaljubljen v Olgo, sam pa začne dvoriti Tatjani. Tatjana se vanj zaljubi in mu v pismih izpove svoja čustva. A nestanovitni Onjegin jo zavrne in začne izkazovati svojo pozornost njeni sestri Olgi. S tem prizadene in užali prijatelja Lenskega. Pomerita se v dvoboju, v katerem je Lenski ubit. Kasneje se Onjegin zave svoje ljubezni do Tatjane, a je že prepozno. Tatjana se je medtem že poročila in nikakor ne bo prelomila poročne zaobljube. Možu bo zvesta, čeprav Onjegina nikoli ne pozabi.

Gre za dramo o življenju in ljubezni, ki gledalca pritegne s preprostimi verzi v razdelanem jeziku. Zagotovo se bo v njej našel vsak posameznik, saj temelji na misterioznih poteh, s katerimi nas življenje oblikuje. Za ljubezen pa smo vendarle odgovorni sami.

Več o drami Onjegin je povedala tudi mag. Tina Kosi, umetniška vodja SLG Celje:

Odprtje nove razstave Metamorfoza

Ne spreglejte petkove krstne uprizoritve drame Onjegin, saj po premieri SLG Celje v okviru sodelovanja z galerijo avkcijske hiše LUDENS in CSU Pivka odpira nov razstavni projekt »Metamorfoza« akademske slikarke Rebeke Petrovčič. Avtorica kljub svoji mladosti in prvim samostojnim korakom na področju umetnosti kaže globoko razmišljanje človeka, ki odpira pomembna aktualna vprašanja o dejanskem človeku, njegovem življenjskem prostoru in njegovi povezavi z vsemi živimi bitji.

Plastični jezik slik s svojo preprostostjo in jasnostjo razkriva tiste akutne filozofske probleme, ki jih avtorica postavlja pred sebe in gledalca. Kot piše sama: »Želja po oblasti, novih produktih in hitrejšem razvoju nas je pripeljala do točke, v kateri se ne zavedamo več pomembnosti sožitja in s propadom prvotnih vrednot drvimo v lastno uničenje. S svojim delom želim opozoriti na dejstvo, da smo ljudje pozabili na svoj namen in da je odtujenost od naše lastne narave povzročila razcep in razkroj tako v psihi individuuma kot tudi v kolektivnem odnosu z vsemi.«

T. O.

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
169 queries in 20,531 seconds.