Večer sodobnega plesa v Plesnem fotumu Celje (foto, video)


večer sodobnega plesa
večer sodobnega plesa

Tokratni sobotni večer je bil v Celju v znamenju sodobnih plesov. V Mladinskem forumu Celje so tokrat za goste poskrbeli s kar dvema predstavama. Prvi se je s projektom “Pika, amen, stop…” predstavil Plesni forum Celje, “Ženski kupe” pa sta kot gostji odplesali članici Plesnega teatra Velenje. Kljub dežju se je v dvorani nabrala množica ljudi.

“Pika, amen, stop…” je avtorski plesno raziskovalni projekt, ki je nastal pod vodstvom Goge Stefanovič-Erjavec in Aje Zupanec. Kot pravijo sami, besedna igra “pika, amen, stop, Marija, smreka, stop…” predstavlja izhodišče za plesno raziskovanje mladih plesalcev. Ti skozi preplet različnih koreografij odkrivajo plasti sebe, svojih počutij, pričakovanj, iskanj, medsebojnih odnosov in svojih skritih želja. Skušajo izstopiti iz vrste vsakdanje rutine in biti drugačni, samosvoji.

Iza Skok
Iza Skok

Kot solistka je z avtorskim plesom nastopila Iza Skok, za zaključek so se ji na odru pridružili še ostali. Z izvrstnim plesom so nas prehitro popeljali na sam konec prvega dela in poželi iz strani občinstva bučen aplavz.

Po 15-minutni pavzi so se luči na odru ponovno ugasnile in pred nami se je pojavil star kovček. Pričela se je druga predstava, tokrat Plesnega teatra Velenje. Tina Benko in Neža Jamnikar sta bili tokratni zvezdi, ki sta odigrali in odplesali dogajanje v ženskem kupeju.

Plesna predstava išče svoj navdih v različnih življenjskih situacija žensk, hkrati pa tudi s tem povezani literaturi. Roman Anite Nair, Ženski kupe, je služil kot osnova. V slednjem se na vlaku sreča sedem žensk, vsaka s svojim specifičnim življenjskim ozadjem. Med sabo se ločijo po generaciji, okolju in seveda tudi življenjskem ozadju. Dolga vožnja in intimnost prostora jih prisilita, da si zaupajo svoje zgodbe, ki so jih močno zaznamovale.

Tina Benko in Neža Jamnikar
Tina Benko in Neža Jamnikar

Pred nami se je tako odvrtelo življenje mlade študentke, ki se spopada z bolečino izgubljene ljubezni; starke, ki se ozira za svojo preteklostjo in živi v spominih na mladost; umetnice, ki neprenehno išče sebe, lasten izraz in svoj prostor pod soncem; ženske iz navidez popolne družine, ki vedno težje prenaša pritiske zakonskega življenja; večno samske ženske srednjih let, ki svojo neuresničeno ljubezen utaplja v zabavljaštvu ter dekleta na poziv, ki je nepričakovano našla pravo ljubezen. Bili smo priča tudi zgodbi o prijateljstvu med ženskami na vlaku ter posebni vezi, ki so jo tekom potovanja stkale med sabo.

Ples, zgodba, osvetljava in glasba. Vse skupaj je sestavilo popolno vzdušje, katerega so čutili vsi obiskovalci.

plesalke Plesnega foruma Celje
plesalke Plesnega foruma Celje

 

Kaj pa je za nas pripravil Plesni forum Celje v naslednjih tednih?

V petek, 29. 11. 2013 ob 20:00, bo v goste prišel Feri Lainšček in pripravil literarno glasbeni večer pod naslovom “Ne bodi kot drugi”. Slednji naslov je tudi naslov njegove pesniške zbirke, ki je že lani presegla naklado 10 000 izvodov.  Pridružila se mu bo pevka Ditka. Na Celje.info podarjamo brezplačne vstopnice za večer. Zanje kandidirate s klikom na to povezavo (klik!)

Teden dni kasneje, torej v petek, 6. 12. 2013 ob 21:00, se bo v Plesnem forumu Celje odvijal koncert Zorana Predina in Matije Dedića z naslovom “Tragovi u sjeti-Po stopnijah nežnega spomina”. Predinove najlepše pesmi ob spremljavi Dedića bodo začarale Celjane in polepšale petkov večer. Na Celje.info ponujamo vstopnice 40% ceneje. Naročite jih s klikom na ta gumb:predin_gumbek

 

 

 

Spodaj si oglejte še video s sobotnega večera in fotogalerije.


[simpleviewer width=100% height=700 id=468]

Kristina Strašek