Veronikina nagrada 2019 pesnici Alenki Jovanovski


veronikina-nagrada-jovanovski

Veronikino nagrado 2019 za najboljšo pesniško zbirko leta v Sloveniji je na celjskem Starem gradu prejela pesnica Alenka Jovanovski, podelil ji jo je župan Mestne občine Celje Bojan Šrot.

Zlatnik poezije 2019 za življenjski pesniški opus pa je sinoči prejel Ervin Fritz.

Malo Veroniko je za pesem Resnica ali izziv prejela Mia Valenčič z Gimnazije Ilirska Bistrica.

veronikina-nagradaDr. Igor Divjak, predsednik strokovne žirije, v njej sta bili tudi Maja Šučur, novinarka in kritičarka, in Petra Kolmančič, pesnica, je v utemeljitvi zapisal:

Zbirko Alenke Jovanovski Tisoč osemdeset stopinj smo nagradili, ker z raznoliko in večplastno govorico najbolj neposredno izmed vseh nagovarja današnjega malega človeka, ki se je v marsikaterem pogledu znašel v brezizhodnem položaju …

Pesniška zbirka Alenke Jovanovski Tisoč osemdeset stopinj je srčna v pravem pomenu besede tudi zato, ker je ozaveščena. Kar prikazuje, ni nujno lepo. V njej na primer najdemo podobe iz industrijske vzreje kokoši: »… ne vedo, kaj so travne bilke / in ne, kakšne barve je veter / nekatere imajo izkljuvane oči, / nekatere so zadušene od sester / nekaterim se zdrobijo kosti zaradi doseganja norme …«. Take prizore pesnica slika zato, da bi bralca zdramila iz otopelosti. Spremembe v človeškem ravnanju z okoljem so nujne. Kako daleč je pripeljala človeška pogoltnost, te dni spremljamo ob posnetkih očitno namerno povzročenega požara v amazonskem pragozdu. In prav tako je nujno, da človek vzpostavi drugačen odnos do sočloveka. Kako neizmerna je človeška sebičnost, vsak dan gledamo ob zavračanju ladij z begunci v evropskih pristaniščih. Ob takih krutih prizorih prehitro zamahnemo z roko in pozabimo nanje. Alenka Jovanovski nas spomni, da s tem del krivde nosimo tudi sami, saj srce, razkosano na tisoč majhnih delčkov, pripada vsem …

Pesnica prejme za nagrado, ki jo že 23 let podeljuje Mestna občina Celje, 4.000 € bruto in listino knežjega mesta. Žirija je za Veronikino nagrado nominirala pet pesniških zbirk:

  • Esad Babačić, Odrezani od neba, Založba Goga
  • Nina Dragičević, Ljubav reče greva, Založba ŠKUC
  • Anja Golob, da ne da ne bo več prišla …, samozaložba
  • Klarisa Jovanović, Izgnana, KUD AAC Zrakogled
  • Alenka Jovanovski, Tisoč osemdeset stopinj, Center za slovensko književnost

Na pesniškem večeru Ogrlica iz rad so se spomnili tudi 90-letnice rojstva pesnika Janeza Menarta. Dijakinje in dijaki Gimnazije Lava iz Celja so recitirali njegovo epsko pesnitev Obleganje 1457.

Zlatnik poezije Ervinu Fritzu, mala Veronika Mii Valenčič

Zlatnik poezije 2019 za življenjski pesniški opus pa je sinoči prejel Ervin Fritz. V zajetni knjigi Velika radost je zbran njegov celotni pesniški opus. V utemeljitvi je Fit media, ki je letos podelila 15. zlatnik poezije, zapisala:

Knjigo Velika radost, zbirko vseh zbirk, naj spremlja tale misel Petra Kolška: »Ko bo to poezijo – in ta čas je morda že prišel – mogoče ugledati zgolj znotraj kategorij rad živim; napravim ti ogrlico iz rad: sem, bivam, živim!; slastno trpeti to bivanje … bo spregovorila znova in novim ljudem. Pod široko streho imeti rad je namreč doma poezija, ki se je namenila hvaliti življenje in okruške sveta, ki so mu dani. Ki se bo izmikala minevanju in je bo večji del trajalo tudi tja čez …«

Ervin Fritz prejme zlatnik poezije 2019 za življenjski pesniški opus, za razigranost pesniškega jezika in za prispevek slovenski literaturi in umetnosti.

Na celjskem Starem gradu so podelili še eno pesniško priznanje, in sicer za mlade, malo Veroniko. Fit media je letos četrtič podelila nagrado, ki je namenjena spodbujanju pesniške ustvarjalnosti mladih na slovenskih srednjih šolah. Malo Veroniko je za pesem Resnica ali izziv prejela Mia Valenčič z Gimnazije Ilirska Bistrica.

vir: Veronikini večeri