Veronikini večeri so postregli s francoskim šansonom in vinom (video)


Veronikini večeri zajemajo kulturno-zabavne prireditve na Starem gradu v Celju, vendar se je letos glasbeno dogajanje zaradi slabega vremena preselilo v Celjski dom. Veronika nas je letos popeljala preko različnih kultur in zanje značilnih glasbenih ritmov. Tako smo lahko na ameriškem večeru prisluhnili jazzu, argentinski nas je ponesel v deželo tanga, francoski večer nam je približal šanson, slovenski pa je postregel z ljudskimi popevkami iz domačih logov.

Večer francoskih šansonov je potekal pod taktirko kulturno-umetniškega društva Uglašena riba, ki so leta 2010 na Festivalu slovenskega šansona zmagali s svojo skladbo Magnolija. Le-to in še nekaj svojih avtorskih pesmi so predstavili na sredini programa, ki so ga otvorili in zaključili kot spremljevalna skupina šansonjerke in pesnice Jane Kvas. Pevka je zapela nekaj najbolj znanih francoskih šansonov, ki jim je dodala še slovenske prevode. Tako smo lahko prisluhnili Si tu t’appeles melancolie, Non, Je ne regrette rien in drugim odmevnim šansonom.

Francoski večer pa niso zaznamovali zgolj za Francijo značilni šansoni, saj so obiskovalcem ponudili tudi kulinarično doživetje Francije. Tako so si lahko prisotni ob francoskem vinu privoščili tudi različne francoske sire, princeske in jabolčno pito s karamelo.

Program je povezovala Andreja Petrovič, ki je z direktorico podjetja Fit media d. o. o., Vaneso Čanji, vse navzoče povabila tudi na petnajsto podelitev Veronikine nagrade in Zlatnika poezije, ki ga bo Fit media podelila sedmič. Celje s podelitvijo teh nagrad tako ostaja prestolnica poezije v Sloveniji.

Utrinke iz francoskega večera si lahko ogledate na spodnjih povezavah.

f&t&v: Tina Ožvald