Vesperae musicae s harmoniko in godalnim orkestrom (foto in video)


vesperae_musicae_mar_2016_1Sinoči se je v celjskem Narodnem domu v sklopu projekta Hiše kulture Celje Vesperae musicae, odvil koncert s pomenljivim naslovom V središču. Koncert, ki je potekal tudi v sklopu festivala Dnevi harmonike, je ljubiteljem in obiskovalcem ob spremljavi Komornega godalnega orkestra Akademije za glasbo približal sodobno ustvarjalnost harmonikarjev in skladateljev.

Zagoranski in Podlesek v predgovoru v središče postavila vlogo harmonike
Kakor je v tej sezoni v navadi, se je tudi sinočnji glasbeni večer pričel s predgovorom. Tokrat je Gregor Deleja gostil slovenskega harmonikarja in pedagoga Boruta Zagoranskega ter umetniškega vodjo komornega orkestra doc. Janeza Podleska, ki sta zbranim predstavila namen in pomen koncerta ter vlogo harmonike v odnosu do komornega orkestra.

Gregor Deleja se je
Gregor Deleja z Borutom Zagoranskim in Janezom Podleskom.

Velik del predgovora se je nanašal na nove harmonikarske poti, ki jih v praksi udejanjajo po številnih državah, pri nas še nekoliko manj.

Glasbeni večer v znamenju komornega orkestra, odličnih harmonikarjev in krstnih izvedb
Komorni godalni orkester Akademije za glasbo Ljubljana, ki deluje že več kot desetletje, odlikuje širok in pester repertoar, k čemur je zagotovo pripomoglo sodelovanje s številnimi dirigenti, kar daje mladim glasbenikom širok pregled nad poustvarjalnimi zahtevami. Zasedbo vodi violinist Janez Podlesek, koncertni mojster Orkestra Slovenske filharmonije.

Celjskemu občinstvu so se predstavili pod vodstvom dirigenta Slavena Kulenovića ter z odličnimi domačimi in mednarodnimi solisti – duom harmonik Furioso ter harmonikarji Andražem Frecetom (AG Ljubljana), Nenom Atanaskovićem (Glasbena akademija v Pulju) in Ghenadiejem Rotarijem iz Moldavije.

vesperae_musicae_mar_2016_3

Program je vseboval dela slovanskih in italijanskih skladateljev L. Lebiča, L. Mjeda Čuperjanija, C. Rojaca, L. Firšta, G. Vanonija, I. Josipoviča. Izpostaviti velja kar 4 krstne izvedbe, med katerimi je še posebej pomemben Concertino za harmoniko in godala mladega celjskega skladatelja Leona Firšta.

Nekaterim insertom koncerta lahko prisluhnete tukaj:

Koncert v okviru festivala Dnevi harmonike
Koncert z naslovom V središču se je odvil v okviru festivala Dnevi harmonike, nad organizacijo katerega bdijo ljubljanska Akademija za glasbo ter partnerski akademiji iz Pule in Trsta. Pod geslom Nove smernice združuje sodobno ustvarjalnost harmonikarjev in skladateljev.

Ob spremljavi Komornega godalnega orkestra Akademije za glasbo in dirigenta Slavena Kulenovića so nastopili predstavniki treh akademij in krstno izvedli štiri koncertna dela za harmoniko in godala.

vesperae_musicae_mar_2016_5

Pestra kulturna pomlad v Hiši kulture Celje
Uveljavljena koncertna cikla Hiše kulture Celje Glasbene večernice in Glasbene sobotnice nagovarjajo domala vse generacije ljubiteljev glasbene umetnosti v knežjem mestu. Ta izjemno zanimiva projekta (Glasbena sobotnica se bo odvila jutri) vstopata v zadnji del letošnje uspešne sezone. Na Glasbenih večernicah pa bodo v četrtek, 31. marca, nastopili zmagovalci lanskega tekmovanja TEMSIG – celjski zasedbi The Bussy Quartett in Trio Fuero.

Tudi preostanek marca bo v Hiši kulture precej pester – v torek, 15. marca, se bo v okviru cikla Džjezz do it! celjskemu občinstvu predstavil pianist Milan Stanisavljević.

Pred kamero smo povabili kreativnega direktorja HKC Matijo Kovača in ga povprašali o projektih, ki jih izvajajo v HKC. Prisluhnete mu lahko tukaj:

eH

malice-zonta-polsi-klik