Visok obisk Habsburžana v Celju na ogledu razstave o njegovem očetu


V Pokrajinskem muzeju Celje so danes odprli razstavo o Ottu von Habsburgu, najstarejšemu sinu zadnjega avstrijskega cesarja in ogrskega kralja, ki je bil v 80. letih glasen podpornik osamosvojitve Slovenije in njene kasnejše vključitve v Evropsko unijo.

Odprtja razstave sta se ob obsežni diplomatski delegaciji udeležila tudi sin in vnuk nekdanjega evropskega poslanca in predsednika Panevropske zveze.

Otto von Habsburg je bil najstarejši sin zadnjega avstrijskega cesarja in ogrskega kralja, politik, publicist in ugleden evropski državnik, ki je umrl 4. julija 2011. Med letoma 1973 in 2004 je bil predsednik Panevropske zveze, med letoma 1979 in 1999 član Evropskega parlamenta, skozi celotno kariero pa se je zavzemal za svobodno, združeno in socialno naravnano Evropo.

Glasno je zagovarjal načrte o slovenski osamosvojitvi in bil velik zagovornik širitve ter povezovanja Evropske unije. Ob njegovi smrti je tedanji predsednik Evropskega parlamenta Jerzy Buzek izjavil, da je umrl evropski velikan, vodilna osebnost povezovanja Evropske unije.

 »Otto von Habsburg je bil velik zagovornik osamosvojitve naše države in združitve Evrope, zato me še posebej veseli, da razstavo v Celju gostimo prav zdaj, ko se bliža 20. obletnica vstopa Slovenije v Evropsko unijo. V veliko čast nam je gostiti obisk, kakršen je današnji, ki odpira možnosti za predstavitev bogate dediščine našega mesta in krepitev odnosov tako s sosednjo državo kot s prijateljskim mestom Veszprem,« je dejal župan Mestne občine Celje Matija Kovač.

Na fotografiji od leve proti desni: dr. Andrej Rahten, podžupanja Veszprema Mária Brányi, župan MOC Matija Kovač, Nj. Eks. Georg von Habsburg, Karoli Konstantin Habsburg, Gergely Pröhle

Odprtja razstave v Pokrajinskem muzeju Celje, katere pobudnik je dr. Andrej Rahten, so se udeležili tudi madžarski veleposlanik v Parizu Georg von Habsburg, sicer sin Otta von Habsburga, madžarski veleposlanik v Sloveniji Andor Ferenc David, madžarski minister za javno upravo in regionalni razvoj Tibor Navracsics, podžupanja Veszprema Mária Brányi, delegacija Fundacije Otta von Habsburga iz Madžarske z direktorjem Gergelyjem Pröhlejem ter vnuk Otta von Habsburga Karoli Konstantin Habsburg.

»Moj oče se je zelo zavzemal za povezovanje in sodelovanje. Njegova najpomembnejša vloga je bila ravno pri združevanju Evrope. Zanj pojem Evropske unije ni predstavljal le gospodarskega povezovanja, ampak se je zavedal vprašanja pomembnosti varnosti in stabilnosti. Bil je bil velik optimist, vselej je skušal najti pozitivne rešitve. Tako bi morali ravnati tudi dandanes, da s pozitivnim mišljenjem iščemo dobre rešitve za prihodnost,« je v nagovoru dejal Nj. Eks. Georg von Habsburg.

Razstava bo v Pokrajinskem muzeju Celje na ogled do konca maja 2024.