Z branjem do zvezd: Zaključek bralne značke za odrasle Osrednje knjižnice Celje 2023


Sinoči se je v polni Levstikovi dvorani Osrednje knjižnice Celje zaključila 12. bralna značka za odrasle. Zaključek bralnega popotovanja, ki poteka pod imenom Z branjem do zvezd, so prisotni preživeli v družbi alpinista, športnega plezalca in strokovnega sodelavca Planinske zveze Slovenije, Toma Česna.

Z branjem do zvezd je program za odrasle, s katerim Osrednja knjižnica Celje vabi svoje člane h kakovostnemu in čim pogostejšemu skupnemu branju. Za osvojitev bralne značke zadostuje, da bralec s seznama priporočene literature izbere pet naslovov, jih prebere, nato pa po želji svoje misli in občutke, ki so se mu porodili ob branju, zapiše na knjižno kazalko.

Foto: Simon Valant
Letošnji seznam priporočene literature je vseboval naslednja dela: Vojna nima ženskega obraza, 140 decibelov tišine, Temno, skoraj noč, Vsi si želimo nebes, Fahrenheit 451, Eno, Mama, Vrteče se srce, Rajski vrt, Življenje pred seboj, 35 kil upanja, Privid Aleksandra Wolfa, Dobrota ni sirota, Materinska knjižica, Življenjska pot malega človeka, Človek, ki je hotel biti srečen, Polnočna knjižnica, Pravila treh, Garmannovo poletje, Telefon v vetru, Pesmi (Kajuhovo leto 2023), Proslava,

Malik, Tovarišija, Umetniki in meščani: Spominjanja, Ujeta v svobodi, Tolmač tegob, Vojni dnevniki 1939-1945, Nevidno črnilo, Kafka na obali, Nekaj vam želim povedati, Ko sem bil hodža, Muzej nedolžnosti, Beckett – moj advokat, Rac: Roman o življenju Radka Poliča, Čisto potiho, Deček, ki je Atili ukradel konja, Otroštvo, Mojstrovina, Kako ostati priseben v dobi delitev, Istanbul Istanbul, Morje, Naš Maister, Smisel rože, Skrinjica sinjega maka, Kaj ne vidite, da gorimo! ter Kotaleče se frnikole.

Na seznamu pa se je znašla tudi knjiga z naslovom Sam, ki je delo Toma Česna. Slednji je eden tistih, ki so slovenski alpinizem zapisali visoko, tako visoko, kot ga ni še nihče poprej, bil pa je tudi gost v pogovornem delu zaključnega dejanja 12. bralne značke za odrasle. Pogovor je povezoval knjižničar celjske knjižnice Samo Roš, za glasbeni del večera pa je poskrbel harmonikaš Miha Plevčak.

Tokrat je pri bralni znački sodelovalo 107 bralcev, vsi pa so prejeli priznanje in drobno pozornost. Naslednje leto bo na kulturni praznik, 8. februarja, potekala bralna čajanka, kjer bo predstavljen nov seznam knjig.