Zaključek Novačanovih gledaliških srečanj 2018 in razglasitev zmagovalne predstave (foto, video)

12. 11. 2018 11:16

V nedeljo zvečer je v gledališču Zarja v Trnovljah potekala zadnja gledališka predstava Kontrabas, ki je oznanila konec 26. festivala ljubiteljskih gledaliških skupin. Tudi letošnja Novačanova gledališka srečanja so se zaključila z razglasitvijo zmagovalne predstave in podelitvijo čudovitih nagrad.

Novačanova gledališka srečanja potekajo že vse od leta 1993 in vsako leto privabijo ne le velikega števila obiskovalcev ampak tudi mnoge gledališke ustvarjalce iz zamejstva. Festival, ki je posvečen celjskemu ustvarjalcu in predvojnemu politiku, Antonu Novačanu (1887- 1951), je letos potekal od 11. oktobra do 11. novembra.

Začel se je s spominsko slovesnostjo pri SLG Celje, temu pa je sledilo še 8 dogodkov. Zvrstilo se je 5 tekmovalnih predstav, ki so jih uprizorili člani in članice KUD Fofite Medvode, KD Janez Jalen, Društva Mali Petelin, Šentjakobska gledališča Ljubljana in Društva G.A.D. Portorož. Poleg teh so potekale tudi celodnevna mednarodna gledališka delavnica Jaz sem Stanislav, kdo si pa ti?, okrogla miza, ki jo je vodil selektor letošnjega festivala, Iztok Valič in zaključna predstava Kontrabas.

zakljucek-novacana-38MONODRAMA »KONTRABAS« PRVIČ V CELJU

Kontrabas produkcije Hiše kulture Celje, Društva ljubiteljev umetnosti Celje in Društva za novo umetnost, je napisal Patrick Süskind leta 1981. Predstava je bila prvič uprizorjena v Celju in drugič v Sloveniji. Nastopil je Miha Firšt, ki je glasbenik in gledališki igralec. Organizatorji so o njej zapisali slednje:

“Igralec. Kontrabas. Zvočno izolirana domača soba. Tik pred slavnostno premiero Renskega zlata. Monolog v enem igralskem zamahu. Kaj vse on bi? In česa vsega on nikoli ne bo? Razkorak med zasneženimi sanjami in vsakdanjim, jesenskim življenjem poznamo vsi.”

Slavna opera Rensko zlato je tik pred vrati in kontrabasist razmišlja o svojem življenju, ki je prepleteno s kontrabasom. Ta je vitalnega pomena za dirigenta, obenem pa ob ostalih inštrumentih v orkestru dobi premalo spoštovanja, ki mu gre. Kontrabasist je inštrumentu je predan, obožuje ga, vendar mu hkrati gre na živce, saj je okoren in prevelik. Primerja ga tudi z žensko …

IN NAJBOLJŠA PREDSTAVA JE …

Nagrado za najboljšo predstavo po izboru občinstva je dobila uvodna predstava Kos, ki jo je uprizorilo KUD Fofite iz Medvod. Na tej predstavi je bila tudi naša ekipa, več o njej si lahko preberete in pogledate tukaj. Plaketo za prizadevno delo v KUD Zarja Trnovlje-Celje pa je prejel mlad igralec Alen Mastnak.

Spodaj si lahko ogledate fotografije in video z zaključne predstave. V drugem videu smo posneli še podelitev glavne nagrade in kratko izjavo predsednika KUD-a Zarja, Uroša Rošerja, v kateri je povedal nekaj o letošnjem festivalu.

Video posnetka:

Fotografije:

T. Ž.

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
255 queries in 3,128 seconds.