Zaključek Dnevov komedije 2024: to so nagrajenci


V Slovenskem ljudskem gledališču Celje so se sinoči s svečano podelitvijo nagrad in predstavo Abraham Tadeja Toša zaključili 32. Dnevi komedije. Trinajst dni smeha, drame in izjemne umetniške izraznosti je postreglo z osmimi tekmovalnimi komedijami ter bogatim spremljevalnim programom.

Selektorica Kaja Novosel je letošnjo osmerico tekmovalnih predstav izbrala izmed 19 prijavljenih, o nagrajencih pa je presojala strokovna žirija, ki so jo sestavljali gledališka in radijska režiserka Živa Bizovičar, dramaturginja, režiserka, igralka in publicistka Ajda Rooss ter dramski igralec in gledališki lektor Simon Šerbinek.

Za žlahtno komedijantko so izbrali Polono Juh, žlahtni komedijant je postal Branko Šturbej, žlahtna režiserka pa Nina Ramšak Marković. Žlahtna komedija je tako po izboru žirije kot tudi občinstva postala komedija Paradiž v izvedbi SLG Celje.

Žlahtna komedijantka
Nagrado žlahtna komedijantka je prejela Polona Juh za vlogo žalujoče grofice Olivije v predstavi Kar hočete v izvedbi SNG Drama Ljubljana. (Foto: Katja Kodba/SLG Celje)

”Na prvi pogled sicer enolično vlogo oplemeniti s številnimi igralskimi finesami, mestoma melanholične ženstvene krhkosti, kot tudi z energično interpretacijsko avtoritativnostjo ter nepredvidljivimi komičnimi obrati. Lahkotno preigravajoča s stereotipi prehaja med žalovanjem in vročo zaljubljenostjo, vdanostjo in zadržanostjo, strogostjo in popustljivostjo,” je svoj izbor pojasnila žirija.

Žlahtni komedijant
Tudi nagrada žlahtnega komedijanta, ki jo je prejel Branko Šturbej za vlogo Malvoila, je bila plod predstave Kar hočete. (Foto: SLG Celje/Facebook)

”V igri s soigralci se odlikuje z odličnim razumevanjem situacijske komike, dobro odmerjenim tempiranjem replik in posluhom za ritem predstave. S prefinjeno stilizacijo oriše lik, ki preseže klasičnega shakespearjanskega komičnega junaka ter s pretirano resnobnostjo, zgražajoč nad vsemi oblikami zabave v rumenih nogavicah s križnimi podvezicami, v gledalcih vzbuja huronski smeh in simpatijo,” so člani žirije soglasno izpostavili nastop Šturbeja.

Žlahtna režiserka
Nagrada žlahtne režiserke je romala v roke Nine Ramšak Marković, ki je režirala predstavo Arzenik in stare čipke v izvedbi Mestnega gledališča ljubljanskega. (Foto: Katja Kodba/SLG Celje)

”Združuje bogat spekter komedijskih podžanrov, križanih z detektivko in grozljivko, presega standardne načine uprizarjanja komedije. Ustvarjalka se drzno umakne od izvirnika in besedilo nadgradi s številnimi referencami, slikovnim in filmskim gradivom ter žanrsko obarvano glasbo,” so izbor obrazložili žiranti.

Žlahtna komedija

O grenki komediji Paradiž v izvedbi SLG Celje, ki je osvojila tako srca žirije kot tudi gledalcev, je žirija zapisala, da gre za izvirno predstavnico sodobnega gledališča komedije, ki z združevanjem različnih zvrsti in jezikov briše ostre meje znotraj samega žanra.

Zasedba SLG Celje, ki je uprizorila predstavo Paradiž. (Foto: SLG Celje/Facebook in Katja Kodba/SLG Celje)

Predstava, ki je umeščena v dom starejših v manjšem slovenskem kraju in prikazuje življenje skupnosti oskrbovancev, je s strani občinstva prejela oceno 4,7151.

Osmerica tekmovalnih predstav

Poleg zmagovalne predstave Paradiž v izvedbi SLG Celje so člani ljubljanske Drame nastopili s Kar hočete v režiji Janusza Kice in s predstavo Tango v režiji Celjana Luke Marcena, Mestno gledališče ljubljansko pa se je predstavilo s predstavama Lunapark v režiji Tijane Zinajić ter Arzenik in stare čipke v režiji Nine Ramšak Marković.

Na celjskem odru se je odvila tudi uprizoritev Slovenskega stalnega gledališča Trst Nekaj v zraku v režiji Anđelke Nikolić, Nik Škrlec se je predstavil z uprizoritvijo Zdrava pamet v produkciji KUD Dveh in Rumena zavesa, Prešernovo gledališče Kranj pa s predstavo Predsednice, ki jo je režiral Jure Novak.

Osmim tekmovalnim predstavam so letos prvič v SLG Celje, prav tako pa tudi v Osrednji knjižnici Celje ter v kavarni Mladinskega centra Celje, dodali še pester spremljevalni program s predstavami iz Slovenije in tujine, okroglimi mizami ter delavnicami.

Danes popoldne sledi še pofestivalski pomenek o komedijah z mladimi udeleženci programa stARTboks na Malem odru SLG Celje.