Zaključek mednarodnega folklornega festivala “Od Celja do Žalca” v Celjskem domu (foto, video)


V soboto je v Celjskem domu potekalo zaključno dejanje mednarodnega foklornega festivala “Od Celja do Žalca”. Fokloristi iz Slovenije in sveta so se namreč od 8. septembra in vse do minulega vikenda predstavili občinstvu v Celju in okolici, ki jih je sprejelo z navdušenjem. Vedno bolj odmeven tradicionalni folklorni festival je letos že sedmič potekal pod okriljem foklornih skupin iz Šempetra v Savinjski dolini, iz Celja in iz Rečice ob Savinji, ki so v goste povabile še predstavnike iz drugih evropskih in neevropskih držav. Obiskovalci plesnega spektakla so se tako lahko seznanili s pestrim izborom ljudskih pesmi, plesov in običajev.

Poleg slovenske zasedbe so svojo glasbeno in plesno dediščino v okviru festivala predstavili še gostje iz Avstrije, Črne Gore, Indije, Italije in Litve, nastopili pa so skupaj s člani KD Celjske foklorne skupine. Medobčinsko kulturno društvo Od Celja do Žalca je tekom minulega tedna poskrbelo za pester program, saj so se zgoraj omenjene folklorne skupine v soboto, 8. septembra, najprej predstavilne pri Vodnem stolpu v Celju, kasneje pa so svojo pot nadaljevali tudi v Žalcu, v Laškem ter drugod po Celju.  Folklorne skupine so gostovale tudi na Mednarodnem obrtnem sejmu v Celju, svojo plesno pot po Sloveniji pa so zaključile z gala večeroma v Žalcu in v Celju.

Sam festival je omogočila naveza KUD Grifon Šempeter in KD Celjska foklorna skupina, ki sta se leta 2006 združili v Medobčinsko kulturno društvo od Celja do Žalca. Posledično je nastal mednarodni foklorni festival “Od Celja do Žalca”, ki je vsako leto bolj priljubljen, glede na odziv obiskovalcev pa dokazuje, da slovenski prostor še kako potrebuje tovrstne prireditve. Festival se z zanimivimi gosti tako vrača tudi naslednje leto, utrinke iz gala večera v Celjskem domu pa si lahko ogledate v spodnji fotogaleriji in video prispevku.

[simpleviewer width=100% height=700 id=247]

F/T/V: Tina Ožvald