Že 43. podelili Zlato vrtnico in metlo


Turistično društvo Celje je minuli torek v dvorani Kina Metropol pripravilo zaključno prireditev “43. zlata vrtnica in metla“. Na prireditvi, kjer je bilo prisotnih okoli 100 obiskovalcev, so podelili 58 priznanj za lepo urejeno okolje in skrbno negovano cvetje ter Zlato vrtnico in Metlo za leto 2012.

Zlata vrtnica in metla je projekt Turističnega društva Celje, ki obsega celoletno spremljanje splošne urejenosti okolja v Mestni občini Celje (MOC) po območjih posameznih mestnih četrti (MČ) in krajevnih skupnosti (KS). Spremljanje pomeni opazovanje urejenosti okolja ter pripadajočih objektov in programov, namenjenih izboljšanju urejenosti okolja ne glede na del leta oz. letni čas v daljšem časovnem obdobju. Vsa spremljanja in opazovanja splošne urejenosti okolja s strani organizatorja projekta vnaprej niso napovedana.

V projektu Zlata vrtnica in metla 2012 so skupaj podelili 58 priznanj za lepo urejeno okolje, vrt in cvetlice, od tega je bilo 28 priznanj, 6 bronastih, 9 srebrnih in 13 zlatih priznanj. Glede na ocenjevalno kategorijo je bilo največ predlogov in sicer kar 35 v kategoriji individualnih objektov, v kategoriji večstanovanjskih objektov 7, kategorijo javnih objektov in površin je letos zapolnjevalo 9 objektov gasilskih domov, precej manj pa je bilo letos predlogov iz kategorij poslovnih objektov (6) in kmetij (1).

Komisijo za okolje pri Turističnem društvu Celje so letos sestavljali: Vesna Golner (predsednica), Bojana Lah, Božidar Pungaršek, Valentina Glinšek (predstavnica MOC), Polona Bornšek (vrtnarka, predstavnica stroke) ter pridruženi članici Brigita Balon in Karmen Hriberšek, kot predstavnici celjskih lokalnih skupnosti. Pri izboru nagrajencev za vse vrste priznanj je komisija upoštevala predloge iz 15 od skupno 19 celjskih mestnih četrti in krajevnih skupnosti ter 13 predlogov, prispelih s strani občanov in drugih organizacij.

Za Zlato vrtnico 2012 (Statuo je tudi tokrat izdelal celjski slikar in kipar Matej Čepin) so bili letos nominirani: PGD Ljubečna, Kocbekova ulica 5 (predlog je podala KS Ljubečna), PGD Šmartno v Rožni dolini, Šmartno v Rožni dolini 33 in PGD Šmartno v Rožni dolini (predlog je podala KS Šmartno v Rožni dolini). Prav slednji so letošnji prejemniki Zlate vrtnice – za bujno cvetoče okensko cvetje, vzorno urejeno okolico in redno vzdrževan objekt svojega gasilskega doma na naslovu Šmartno v Rožni dolini 33. Za izgled doma in čistočo okolice s prostovoljnim delom skrbijo fantje in dekleta gasilskega društva, njihov glavni pobudnik za tovrstne akcije pa je Silvester Kovač, ki je tudi prevzel statuo Zlate vrtnice 2012.

Letošnji nominiranci Metle so bili: za enkrat še neznani lastnik zemljišča in propadajočega objekta nekdanje veterinarske postaje na Trnoveljski cesti (predlog je podala MČ Gaberje); Mestna občina Celje kot lastnica propadajočega objekta in zemljišča na Kosovi ulici, za katerega se predvidena sanacija zaradi administrativnih ovir vse bolj odmika (predlog je podala KS Aljažev hrib); ter podjetje Finmar marketing d.o.o., Senčna pot 2, Portorož, kot lastnik propadajočega objekta nekdanje prodajalne piva v Skalni kleti (predlog je podala KS Aljažev hrib).

Metlo 2012 so podelili podjetju Finmar marketing d.o.o., Senčna pot 2 iz Portoroža, ki je lastnik propadajočega objekta nekdanje prodajalne piva v Skalni kleti. Danes je v njem skladišče, okolica pa je vedno zaparkirana z avtomobili. Objekt je v slabem stanju in je kot tak postal črna točka v naselju Skalna klet, obenem pa je lociran ob lokalni cesti, po kateri se na celjski Stari grad vozijo turisti od blizu in daleč.

Že več kot dve desetletji spremljamo žalostno propadanje objekta, po katerem je naselje Skalna klet dobilo ime (klet objekta je namreč vklesana v skalo, pod katero objekt stoji). Po končanem postopku denacionalizacije je objekt zamenjal več lastnikov in uporabnikov, ki vanj niso vlagali. Zob časa je dodobra načel streho, fasado z zanimivimi arhitekturnimi dodatki, vandali pa so uničili okna, vrata in notranjost.

Za kulturne vložke na prireditvi je poskrbel Trio trobent Glasbene šole Celje.

Več na spletni strani Turističnega društva Celje.

eH