Zgodovinski arhiv Celje in I. gimnazija v Celju predstavila knjigo o zgodovini celjske gimnazije


Na včerajšnji konferenci za medije je bila v prostorih Zgodovinskega arhiva Celje predstavljena knjižna novost z naslovom ”Historia: zgodovina celjske gimnazije od leta 1809”. Monografijo, ki je povsem celjski projekt, sta založila Zgodovinski arhiv Celje in I. gimnazija v Celju. 

Beseda v novi pisni pridobitvi, kot je možno razbrati že iz naslova, teče o celjski gimnaziji, ki je bila ustanovljena leta 1808 in velja za eno izmed najstarejših gimnazij v Sloveniji. Kronika, poleg obilice podatkov o življenju in delu na gimnaziji, ponuja tudi zanimive informacije iz splošnega življenja.

Foto: Simon Valant

Knjiga, ki velja za popolnoma celjsko delo, saj so jo prevedli, uredili, natisnili, lektorirali in založili Celjani, ob tem ponuja tudi odmev različnih dogodkov v Celju, kot so epidemije, menjave na pomembnih položajih ipd. Precej pa je zapisanega tudi o odnosu gimnazije do mestnih oblasti.

V knjigi so zbrani številni prevedeni zapisi, ki so nastali med letoma 1809 in 1890. Latinske zapise, ki so opazni do leta 1827, je prevedel dr. Matej Hriberšek, nemške pa arhivski svetnik v Zgodovinskem arhivu Celje in urednik knjige dr. Aleksander Žižek.

Ravnatelj I. gimnazije v Celju, dr. Anton Šepetavc, ki je sozaložnik tega projekta, je o knjigi povedal: ”Na knjigo smo zelo ponosni. Izredno sem ponosen in vesel, da smo se tu v tej knjigi našli ter združili Celjani. To nikakor ni samo knjiga naše I. gimnazije ali pa Zgodovinskega arhiva, ampak je knjiga mesta Celja. Ta knjiga nam odpira okno v včeraj, daleč nazaj, prinaša pa tudi spoznanje za današnji čas in tudi za tiste, ki bodo prišli, ko nas ne bo več.”

Foto: Simon Valant

Za potrebe gimnazije, na kateri so poučevali ali jo obiskovali številni pomembni ljudje s celjskega, so prvo stavbo zgradili leta 1812 in je služila svojemu namenu vse do leta 1919. Gimnazija se je po izselitvi vojske iz gimnazijskega poslopja končno preselila v tik pred prvo svetovno vojno zgrajeno šolsko zgradbo, ki tudi po 110 letih od izgradnje še vedno služi svojemu namenu.

Knjigo bodo na I. gimnaziji v Celju odslej podeljevali kot nagrado zlatim maturantom in vsem tistim, ki si zaslužijo posebno priznanje. Vsem ljubiteljem zgodovinskih zapisov in celjske zgodovine pa je že dostopna preko spletne trgovine.

O dobrem sodelovanju med Zgodovinskim arhivom Celje in I. gimnazijo v Celju pa priča tudi arhivski fond celjske gimnazije, ki obsega nekaj manj kot 20 tekočih metrov, oziroma skoraj 200 arhivskih škatel gradiva iz obdobja 1808–2020.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Zgodovinski arhiv Celje (@arhiv.ce)